Panamarenko

3 video's

Panamarenko (geboren in 1940 in Antwerpen als Henri van Herreweghe) is kunstenaar, ingenieur, fysicus, uitvinder en visionair. Hij wordt beschouwd als één van de voornaamste Belgische beeldhouwers uit de tweede helft van de 20e eeuw. Hij onderzoekt begrippen als ruimte, beweging, vlucht en energie en zijn werk is een combinatie van artistiek en technologisch experiment. Hij interesseert zich vooral in de zaken die iedereen ongrijpbaar vindt, zoals het heelal en de aërodynamica. Hij begeeft zich op het vlak van technologie waar hij vooral analytisch en experimenterend te werk gaat.

Panamarenko laat zich meeslepen door zijn verbeeldingskracht en probeert het technische onmogelijke mogelijk te maken. Panamarenko probeert de zwaartekracht en de luchtweerstand te overwinnen met handgemaakte mechanieken en machines. Hij maakt ruimtelijke modellen, die zijn ideeën en theorieën weergeven.

3 video's

  • Panamarenko Workstation Biekorfstraat

    Het artistieke parcours dat Panamarenko vanaf de jaren 60 tot vandaag heeft afgelegd, is internationaal gekend. Ontdek de plek waar het gebeurde in Antwerpen.

  • Panamarenko Universum

    Panamarenko (1940) is kunstenaar, uitvinder, technieker, wiskundige, filosoof en visionair. En dat alles tegelijk. Panamarenko Universum is de grote en eenmalige terugkeer van Panamarenko naar zijn geboortestad Antwerpen.

  • WJSVTK #6 M HKA

    Elke week trommelt Luuk Heezen een museumdirecteur of conservator uit bed voor zijn of haar favoriete kunstwerk uit hun museumcollectie. Deze aflevering is Luuk met Bart de Baere, directeur van het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen. ’s Nachts komt hij terug voor een fiets! Maar niet zomaar eentje…