Jheronimus Bosch

9 video's

Jheronimus Bosch staat bekend als de belangrijkste kunstenaar van de late middeleeuwen. Zijn werken bestaan uit werelden met een raadselachtig karakter en zitten vol met hallucinaties, illusies, rare wezens en nachtmerries waar je steeds weer opnieuw iets in kan ontdekken. De werken verbeelden de onderwerpen zonde, verleiding en rekenschap: dat waren dé thema's van zijn tijd. Realitiet en traditie combineert hij met zijn eigen fantasie en dit resulteert in wonderbaarlijke en angstaanjagende schilderijen.

In 1450 wordt Jheronimus van Aken geboren in ’s-Hertogenbosch. Als zoon van Anthonis van Aken, ontwikkelt zoon Jheronimus in de familiewerkplaats zijn unieke werkzijwijze in het verbeelden van de religieuze strijd tussen het goede en het kwade. Zijn bekendheid als schilder groeit in die jaren gestaag, binnen én buiten de stad. Hij creëert zijn artiestennaam gebaseerd op zijn woonplaats: Jheronimus Bosch.

De manier waarop Jheronimus Bosch zijn thema’s verbeeldde was destijds helemaal nieuw: hij combineerde realiteit en fantasie. Heiligen en duivels, landschappen en niet bestaande wezens samengevoegd tot wonderlijke nieuwe werelden. Dat was nog nooit vertoond. Maar Bosch is ook een realist, want zijn fantasie is gebaseerd op de bestaande natuur en de onderdelen van mensen en dieren. De realiteit was altijd het vertrekpunt.

9 video's