Jean Tinguely

6 video's

Jean Tinguely werd geboren in het Zwitserse Fribourg en groeide op in Bazel. Hij trouwde in 1951 met de kunstenares Eva Aeppli en verhuisde in 1953 naar Parijs. Hij maakte deel uit van het Nouveau Réalisme (een Franse kunststroming, verwant aan de Pop-art-beweging) en was een goede vriend van Yves Klein en Daniel Spoerri. De invloed van het Franse dadaïsme is duidelijk voelbaar in zijn werk. 
Zijn bewegende en veranderende machines waren een uitdrukking van zijn overtuiging dat de essentie van zowel het leven als de kunst bestaat uit continue verandering, beweging, en instabiliteit. Zijn nutteloze machines kunnen daarnaast worden opgevat als karikaturen van en kritieken op de mechanische wereld, het technologische systeem, en het geloof in de technologische vooruitgang.
In 1955 ontmoette hij de Franse beeldhouwster Niki de Saint Phalle die hem vroeg een onderdeel te lassen voor een werk van haar. Hij werkte en woonde vanaf eind 1960 met haar samen en produceerde vanaf 1961 gezamenlijk werk. Hij trouwde met haar op 13 juli 1971. Tinguely overleed op 66-jarige leeftijd in Bern.

6 video's

 • Machine spektakel van Jean Tinguely

  De Zwitserse kunstenaar Jean Tinguely (1925–1991) speelde in de jaren vijftig een grote rol in de ontwikkeling van de kinetische kunst.

 • Restauratie van de Tinguely's

  De machines van Jean Tinguely moesten voor de tentoonstelling 'Machinespektakel' gerestaureerd worden. Kijk hier hoe dat ging.

 • Makers: Tekenen

  In de videoreeks 'Makers' gaat ARTtube op bezoek bij kunstenaars die zich onderscheiden door innovatie in materiaal en techniek. Hoe innoveren ze, en waardoor laten ze zich inspireren? Deze aflevering: tekenen.

 • ZERO - Radicale kunst jaren 50 & 60

  Vijftig jaar na de eerste tentoonstelling van de kunstbeweging ZERO in 1965 maakte het Stedelijk Museum een overzichtstentoonstelling over deze groep radicale kunstenaars.

 • Tinguely & Landy. Homage to New York - Performance - Destruction

  Een documentatie van een avond in EYE rond de kunstenaar Jean Tinguely in samenwerking met het Stedelijk Museum rondom de overzichtstentoonstelling 'Jean Tinguely - Machinespektakel'.

 • Bewogen Beweging – DYLABY: het experiment centraal

  In deze aflevering van de serie ‘Iconische tentoonstellingen van de 20e eeuw’ zoomen we in op de experimentele tentoonstelling. Wat was er daadwerkelijk te zien in Bewogen Beweging in 1961? En in welke zin onderscheidde Dylaby in 1962 zich van traditionele tentoonstellingen?