Jan van Eyck

8 video's

Jan van Eyck was tijdens zijn leven wellicht de beroemdste schilder van Europa en stond al vroeg te boek als de "uitvinder" van de olieverfschilderkunst. Dit laatste werd in de 20e eeuw als een legende ontmaskerd, maar het staat vast dat Jan van Eyck in de ontwikkeling van deze techniek een doorslaggevende rol heeft gespeeld. 
Jan van Eyck introduceerde in de schilderkunst een nooit eerder gezien naturalisme dat zijn wortels heeft bij eerdere ontwikkelingen in de miniatuurkunst. De verfijnde olieverftechniek en de op waarneming gebaseerde weergave van de zichtbare werkelijkheid waren de belangrijkste elementen van de Eyckiaanse kunst die spoedig in heel Europa navolging zouden krijgen. 
Jan van Eyck verpersoonlijkt ook de overgang van de schilder als een naamloos en bescheiden ambachtsman naar een zelfbewust, geleerd en beroemd individu. Jan van Eyck signeerde en dateerde veel van zijn werken op de lijst of verborgen in het schilderij. Op sommige lijsten is ook zijn devies "Als ich can" aangebracht. Deze elementen wijzen op Jan van Eycks trotse en zelfbewuste houding, een attitude die in de toekomst typerend zal worden voor de kunstenaars van de renaissance.

8 video's

 • De Drie Maria's aan het Graf

  Leer in deze video alles over 'De Drie Maria's aan het Graf', toegeschreven aan Jan van Eyck. Kijk mee met de restauratie en volg de geschiedenis van dit schilderij.

 • De weg naar Van Eyck

  Volg in deze video het leven van de Vlaamse kunstenaar Jan van Eyck en ontdek waarom zijn kunst zo bijzonder is.

 • Lezing: Een weg of een paadje naar Van Eyck

  In het kader van de tentoonstelling 'De weg naar Van Eyck' (2012-2013) werd er een lezing georganiseerd. Conservator Friso Lammertse gaf een lezing over het werk van deze Vlaamse Meester.

 • Herman Pleij: De weg naar Van Eyck

  Herman Pleij (Emeritus hoogleraar historische Nederlandse letterkunde) plaatst het werk van Jan van Eyck in een bredere maatschappelijke context.

 • Alles is vreemd aan dit schilderij!

  Ga mee achter de schermen en bekijk hoe het schilderij 'De Drie Maria's aan het Graf' wordt gerestaureerd.

 • Biografie van een Tekening

  Een spectaculaire vondst: Een meesterwerk van de vroege Nederlandse tekenkunst. Hofman vond in 1971 een echte Van Eyck voor 10 gulden!

 • Laag voor laag

  Een middeleeuwse kunstenaar bouwde zijn paneelschildering met diverse lagen op. Deze video laat dit proces stap voor stap zien.

 • WJSVTK #9 KMSKA

  Elke week trommelt Luuk Heezen een museumdirecteur of conservator uit bed voor zijn of haar favoriete kunstwerk uit hun museumcollectie. Dit keer is Luuk met Manfred Sellink, directeur van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen.