James Lee Byars

3 video's

James Lee Byars (Detroit, 1932 – Cairo, 1997) zwierf de hele wereld rond. Lange verblijven in Europa, Azië en Afrika beïnvloedden zijn kunst; een eigenzinnige mix van barok en zen, van het theatrale en het meditatieve. Het werk kan je onmogelijk onderbrengen in een specifieke artistieke stroming of discipline. Hij maakte onder meer gebruik van performances, sculpturen, , artistieke tekeningen en installaties om zijn ideeën vorm te geven. Met zijn kunst onderzocht hij tijdloze begrippen als schoonheid, de dood, perfectie, filosofie en spiritualiteit. In zijn zoektocht naar volmaakte schoonheid gaat het specifiek om het idee en niet zozeer om afzonderlijke voorwerpen. Vragen zijn soms letterlijk het onderwerp van zijn werken. Hij verzamelde in zijn performance 'The World Question' een aantal vragen van vooraanstaande intellectuelen.

Byars schreef gedurende zijn leven als een vorm van mail art vele bijzondere brieven aan Joseph Beuys. Hij gebruikte daarvoor speciale papiersoorten en een heel eigen decoratief handschrift. De brieven werden door Joseph Beuys nooit per post beantwoord, maar ze waren gedurende hun leven heel goed bevriend.

Een bekende performance die Byars opvoerde was 'The Death of James Lee Byars'. Hierin arrangeert hij zijn eigen dood in een kamer compleet bekleed met bladgoud. De kamer werd voor het eerst gemaakt in 1994 te Brussel, ter gelegenheid van een tentoonstelling in de Galerie Marie-Puck Broodthaers. Byars, gekleed in een gouden pak ging op de grond liggen, waardoor hij als het ware één werd met de kamer en zo zijn eigen dood in scène zette.

3 video's