Isa Genzken

1 video's

Isa Genzken (1948) is een Duitse, eigenzinnige kunstenaar die werkt en woont in Berlijn. Ze is één van de meest belangrijke en invloedrijke vrouwelijke kunstenaars van de laatste 30 jaar. Ze geldt als een kunstenaar die bereid is steeds weer alles op het spel te zetten om tot een volstrekt nieuw werk te komen. Genzken heeft een eclectisch oevre bestaande uit sculpturen, installaties, films, video’s, schilderijen, werk op papier, collages en foto’s.

Haar werk baseert zich op het nalatenschap van het constructivisme en het minimalisme. Het bestaat vaak uit een kritisch en open dialoog met de moderne architectuur, de hedendaagse visuele en de materialistische cultuur. Hiermee reageert ze op de manier hoe wij onze omgeving bouwen en vernietigen: een expressie van hoop, maar ook een herinnering aan onze consumptie en vernielzucht.

De vernieuwingsdrift en inventiviteit van haar werk, dat vol zit met autobiografische elementen en subtiele maatschappelijke commentaren, is een referentiepunt en inspiratiebron voor generaties kunstenaars en kunstliefhebbers. Genzken’s oeuvre vindt zijn basis in de beeldhouwkunst en kenmerkt zich door radicale vernieuwing en het vrije gebruik van media. In de loop van de tijd is zij een steeds breder artistiek terrein gaan bespelen.

“I always wanted to have the courage to do totally crazy, impossible and also wrong things.” (Isa Genzken, 1994)

1 video's

  • Isa Genzken: Mach Dich hübsch!

    Mach Dich hübsch! is de eerste grote overzichtstentoonstelling van Isa Genzken in Nederland. In deze video zie je de achtergrond van deze tentoonstelling.