Henri Matisse

6 video's

Henri Matisse (1869, Frankrijk) was een revolutionaire en invloedrijke kunstenaar uit het begin van de 20e eeuw. Hij is het meest bekend om zijn gebruik van expressieve kleuren en zijn fauvistische stijl. In zijn werken zocht hij naar een zo volmaakt mogelijke overeenstemming tussen kleur en vorm en wilde tot de essentie van het onderwerp komen. Hij was altijd opzoek naar de balans en een bepaalde sereniteit. Veel van zijn inspiratie haalde Matisse uit poëzie. Want net als kunst is poëzie intiem, sensueel en persoonlijk.

Matisse werkte met allerlei verschillende disciplines: van schilderijen en sculpturen naar prints en collages. Hoewel zijn onderwerpen altijd traditioneel van aard waren – naakten, figuren in landschappen, portretten en interieurs, was hij een revolutionair en invloedrijke artiest door het gebruik van felle kleuren en overdreven vormen om emotie uit te drukken.

De kunstenaar stond bekend als één van de merkwaardigste fauvisten. Het Fauvisme is een expressionistische stroming in de schilderkunst die in het begin van de 20e eeuw ontstond. Het Fauvisme kenmerkt zich door het gebruik van felle, nauwelijks gemengde kleuren. Deze stroming bestond onder andere uit de kunstenaars Kees van Dongen, André Derain en Georges Braque. Matisse wilde met zijn kunst vooral een gevoel overbrengen en niet zozeer een realistisch beeld scheppen.

6 video's

 • De oase van Matisse

  Bekijk deze video om alles te weten te komen over Henri Matisse: over zijn inspiratie, ontwikkelingen en cut-outs.

 • De parkiet, de zeemeermin en de slak

  Annemarie van Haeringen maakte een kinderboek ‘De Parkiet, de zeemeermin en de slak’ bij de tentoonstelling 'De oase van Matisse'. In deze video vertelt ze over de totstandkoming.

 • Matties van Matisse

  Kijk hoe de Blikopeners proberen een kunstwerk van Matisse na proberen te maken! #mattiesvanmatisse

 • We Live Art: Abdelkader Benali

  Dit is de vierde aflevering in de serie We Live Art. In deze reeks zie je portretten van mensen die beïnvloed worden door de beeldende kunst. Deze aflevering: Abdelkader Benali.

 • Between Kids & Art: Henri Matisse

  Kinderen bezoeken het Stedelijk Museum en bespreken het werk van Henri Matisse.

 • De Beelden storm 1: Frank & Robbert 2

  Het jonge kunstenaarsduo Robbert & Frank en Frank & Robbert bijten het spits af in de nieuwe reeks: De Beeldenstorm. De vraag aan hen: welke drie beeldend kunstenaars uit het ARTtube-archief zijn een inspiratie voor jullie als theatermakers? Aflevering 2: Matisse.