Hella Jongerius

3 video's

De Nederlandse ontwerpster Hella Jongerius (1963) heeft haar faam te danken aan de manier waarop ze industrieel en ambachtelijk, hightech en lowtech, traditioneel en eigentijds design samenbrengt. Hella Jongerius heeft in de loop der jaren een zeer divers portfolio heeft opgebouwd: veel keramiek (o.a. voor Koninklijke Tichelaar uit Makkem en Ikea), maar ook moderne stoelen, banken en krukjes (voor o.a. Vitra en Droog).

In 1993 richtte ze de designstudio Jongeriuslab op, waar ze haar eigen projecten uitvoert en ook producten creëert voor gerenommeerde klanten zoals Maharam, Danskina, IKEA en KLM. Sinds 2008 is ze artdirector bij het Zwitserse label Vitra, waarvoor ze de kleuren- en materialenbibliotheek van Vitra ontwikkelt en opmerkelijke meubels heeft ontworpen, zoals de Polder Sofa en de East River Chair. 

In haar werk met textiel, keramiek en meubels benadrukt Jongerius consequent het belang van kleur en oppervlakken in hedendaags design. Haar oeuvre is tentoongesteld in musea en galeries als Museum Boijmans Van Beuningen, Design Museum (London), de Galerie kreo (Parijs) en de Moss Gallery (New York).

Foto: Courtesy © Vitra, photography Studio Likeness

3 video's

  • Dutch Profiles: Hella Jongerius

    Hella Jongerius heeft een haat-liefdeverhouding met massaproductie, maar toch werkt ze samen met bedrijven als Vitra of IKEA.

  • BoijmansTV: Aflevering zonder naam

    In aflevering 12 van Boijmans TV neemt gids Bregje een groep fans van de Zangeres Zonder Naam mee naar de afdeling toegepaste kunst en design.

  • Introducing Hella Jongerius

    Ontwerper Hella Jongerius ontving de Sikkens Prize in 2017 voor de centrale rol die kleur in haar werk speelt. In deze korte documentaire ontmoeten we Jongerius in haar studio in Berlijn, waar ze sinds 2009 werkt. Jongerius neemt ons mee door haar studio, deelt haar visie en geeft een kleurrijke kijk achter de schermen.