Gijs Bakker

3 video's

Gijs Bakker (1942) en Emmy van Leersum (1930-1984) zorgden eind jaren '60 voor een ware revolutie met hun avant-gardistische sieraden en kledingontwerpen. Zij gelden internationaal als pioniers van het moderne sieraad. Dit ontwerpersduo legde zich als eerste toe op minimale sieraden, gemaakt van onorthodoxe materialen als aluminium en perspex.

Bakker heeft altijd geloofd in een strikt persoonlijke, autonome benadering van design, waarbij de esthetiek veel minder belangrijk is dan het idee.

In de jaren 90 richtte Bakker samen met Renny Ramakers een collectief van jonge Nederlandse designers op: het wereldberoemde Droog. Met fel bejubelde presentaties in Milaan fungeerde Droog als de kern van een heel succesvolle nieuwe golf van Dutch Design, die over de hele wereld aanhangers kende.

Bakker geeft sinds de vroege jaren 70 les aan verschillende academies en universiteiten, zoals bijvoorbeeld aan de beroemde Design Academy Eindhoven.

3 video's

  • De show van Gijs + Emmy

    De show van Gijs+Emmy is een overzicht van mode- en sieraadontwerpen van Gijs Bakker en Emmy van Leersum uit de periode 1967 - 1972.

  • Dutch Profiles: Droog

    Een tijdlang werd Droog design zelfs synoniem met Nederlands design. De oprichters van dit collectief zijn Gijs Bakker en Renny Ramakers. In deze video neemt Renny je mee door de revolutie van Droog.

  • Dutch Profiles: Gijs Bakker

    Juweelontwerper en industrieel ontwerper Gijs Bakker wordt beschouwd als een van de voornaamste pioniers van wat later bekend werd als 'Dutch Design'.