David LaChapelle

1 video's

David LaChapelle (Hartford, Connecticut, 1963) begon zijn carrière met exposeren in galeries in New York. In 1984 werd hij door Andy Warhol gevraagd om foto's maken voor zijn tijdschrift Interview. Met zijn vernieuwende aanpak maakte de kunstenaar naam als een van de meest invloedrijke levende fotografen ter wereld.

Zijn opvallende portretten, toneel- en filmwerk waarin rollen weggelegd zijn voor beroemdheden en cultuur, zijn uitgegroeid tot archetypische symbolen van het Amerika van de 21ste eeuw. Een van de pronkstukken van de monumentale tentoonstelling Good News For Modern Man is de serie The Deluge, die voor LaChapelle het begin markeerde van een persoonlijke renaissance. Geïnspireerd door een bezoek aan de Sixtijnse Kapel in 2006 ging de kunstenaar zich, in plaats van op werken in opdracht, weer richten op het overbrengen van zijn eigen intuïtieve visie. Het gelijknamige (zeven meter brede) titelstuk van de serie The Deluge brengt Michelangelo’s werk tot leven in de moderne tijd.

Een ander hoogtepunt is Earth Laughs in Flowers (2008-2011): een serie waarin het traditionele thema van vanitas in verband wordt gebracht met de huidige consumptiemaatschappij. De series Gas Stations en Land Scape (2013) onderzoeken het negatieve verband tussen industrie en natuur. In LaChapelles nieuwste serie New World (2006-2017), keert de kunstenaar terug naar zijn unieke analoge fotografische proces.

1 video's