Brian Elstak

1 video's

Elstaks beeldende stijl varieert van tekeningen in zwartgrijze tinten en kleurrijke korte animaties tot grote muurschilderingen. Het werk van Brian Elstak was te zien in het Stedelijk Museum en het Amsterdam Museum.

Elstak ging niet naar een kunstacademie. Zijn kunstopleiding bestaat, zoals hij zelf zegt, uit comics, cartoons en het hiphop-programma “Yo! MTV Raps.” Tijdens een bezoek aan een neef in Amsterdam Zuidoost, werd hij voor het eerst geraakt door de kracht van tekenkunst. Deze neef had de muren van zijn kamer helemaal vol gehangen met Spider-Man comics. Voor Elstak waren deze comics een openbaring. De tekeningen hadden zo’n enorme impact, dat hij vanaf dat moment alleen nog maar meer wilde tekenen.

In zijn kunst probeert Brian Elstak verbindingen te leggen tussen bepaalde gebeurtenissen en gevoelens van mensen die daarbij betrokken zijn. Vaak verwerkt hij een grap of iets absurdistisch in zijn werk. Hij is van mening dat daardoor het punt dat hij wil maken, beter binnenkomt bij de toeschouwer. Brian Elstak zegt zelf over zijn werk: “Museumcuratoren zullen mijn werk niet snel tegenkomen. Jonge mensen begrijpen het meteen. De beeldtaal en de referentiepunten die ik gebruik, dat is wat ze voorbij zien komen in hun timeline op Instagram*.”

 

*bron: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/-ik-wil-ook-meedoen-ik-wil-in-nederland-iets-bijdragen-aan-het-team-~bc3355ef/

1 video's

  • What The Art?! Brian Elstak

    Leer de kunstenaar Brian Elstak kennen aan de hand van drie kunstwerken in de vaste collectie van het Stedelijk Museum Amsterdam, uitgekozen door Blikopener Yara. Aan het eind van de video geeft Brian nog een opdracht waar je in de klas mee aan de slag kan.