Anne-Mie Van Kerckhoven

1 video's

 

In 1981 richtte Van Kerckhoven samen met collega-kunstenaar Danny Devos de anarchistische groep Club Moral op. Deze ervaring weerklinkt in haar latere werk, dat een activistisch, alternatief kantje heeft. In haar kritisch en sociaal geëngageerd oeuvre speelt het beeld een centrale rol, voornamelijk het beeld van vrouwen; niet als onschuldig iconografisch motief, maar als een projectievlak voor veel onopgeloste maatschappelijke, politieke en ideologische vraagstukken. Met haar beelden van sterke, zelfbewuste vrouwen biedt ze een alternatief voor het traditionele visuele begrip van verleidelijk vrouwelijk naakt. Van Kerckhoven zegt: 'Ik gebruik de vrouwelijke figuur specifiek als een metafoor voor wat de wereld doet met mensen, met onze cultuur, met ons.'

Ook de verhouding tussen mens en dier, tussen intelligentie en intuïtie, en tussen menselijke creativiteit en artificiële intelligentie zijn weerkerende thema's. Kunst heeft voor AMVK een uitgesproken maatschappijkritische functie. Ze bevraagt de machtsstructuren in de kunstwereld, en in de maatschappij in het algemeen.

Trouw aan haar achtergrond in de rockmuziek, combineert ze haar beeldend werk soms met sterke teksten en expressieve muziek. Haar oeuvre 'redt' woorden uit hun dagelijkse context en plaatst ze in een nieuwe context, die nieuwe betekenissen mogelijk maakt. Toch spreekt ze ons vooral aan met beelden en woorden die niet onmiddellijk vaste betekenissen blootleggen, maar doelbewust dubbelzinnig zijn.

Op dit webplatform vind je een schat aan informatie over de tentoongestelde werken en alle andere kunstwerken uit het omvangrijke oeuvre van AMVK.

1 video's

  • AMVK presenteert AMVK

    “Het was een als een bijna-dood-ervaring om deze tentoonstelling te maken, maar ik denk dat ik vanaf nu veel vrijer door het leven kan gaan”, zegt AMVK (Anne-Mie Van Kerckhoven) over AMVK, de overzichtstentoonstelling die ze met curator Anders Kreuger maakte in het M HKA. Portret van een pionier.