Alexander Calder

4 video's

Alexander Calder (1868 – 1976) was één van de bekendste Amerikaanse beeldhouwers en zijn werk wordt beschouwd als de voorloper van de kinetische kunst. Hij is vooral bekend geworden om zijn mobiles. Uit metaaldraad boog hij luchtige, ruimtelijke figuren: dieren, mensen en portretten.

Calder had een grote passie voor beweging en alles wat hij maakte, bewoog. Deze toevoeging van dynamiek maakt hem een groot vernieuwer: bijna alle beeldhouwkunst was tot dan toe statisch. Tussen 1926 en 1933 woonde Calder in Parijs waar hij speelse, lichte draadsculpturen maakte. Hij werd ook bekend door zijn circus dat compleet gemaakt is van alledaagse materialen als ijzerdraad, hout, leer, kurk en stukjes stof. Met dit circus trad hij zelfs regelmatig op, met allerlei bewegende figuren als koorddansers, springende honden en olifanten.

In het jaar 1930 ontmoette hij Mondriaan in Parijs. Deze ontmoeting markeert de overgang in Calders’ werk van figuratie naar abstractie. Hij veranderde van een speelse, geestige beeldhouwer in een abstract, serieus kunstenaar. Hij ontwikkelde steeds grotere mobiels, waarin hij telkens op zoek was naar balans en beweging.

4 video's