Anja Marbus

38 blogitems

Kunst- en cultuurdocent Anja Marbus schrijft voor ARTtube blogs met videotips en contextuele informatie bij de jaarlijkse eindexamenthema's kunst en cultuur van het VMBO, HAVO en VWO. De blogs helpen leerlingen bij het voorbereiden van hun examens. Ook is Anja een belangrijke ambassadeur voor het gebruik van ARTtube in het (voortgezet) onderwijs. Alle onderwijsvideo’s en blogs publiceert ze onder meer op digischool.nl.

38 blogitems

 • De schoonheid van tijdelijke onderkomens

  Blog voor het onderwijs over documentair fotograaf Henk Wildschut die onder meer het vluchtelingenkamp in Calais fotografeert.

 • Lily van der Stokker en de schoonheid van 'lelijke kunst'

  Wat de een lelijk vindt, vindt de ander juist mooi. Gelukkig maar dat niet iedereen dezelfde smaak heeft, anders zou het maar een saaie bedoening worden. Toch zijn er sommige dingen die de meeste mensen wél mooi vinden. Vaak is dat het geval bij kunst.

 • Maartje Korstanje en de schoonheid van aftakeling

  Als alles er perfect en glad uitziet, vindt beeldend kunstenaar Maartje Korstanje er niet zoveel aan. Ze houdt niet zo van volmaakt en afgewerkt. Ze vindt dingen die er een beetje gehavend en ruw uitzien, vaak spannender om naar te kijken.

 • DIRK VAN DER KOOIJ EN GERECYCLEDE KOELKASTEN DIE ZIJN VERANDERD IN DESIGN

  Bij bewegen denk je al snel aan iets dat zich verplaatst. Maar als iets van vorm of materie verandert, beweegt het eigenlijk ook. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij recyclen. Recyclen betekent dat afvalmateriaal op zo'n manier wordt bewerkt, dat er iets nieuws van gemaakt kan worden. Iemand die dat afvalmateriaal heel goed kan gebruiken is Dirk van der Kooij.

 • ENGAGEMENT: HET ROZE GEVECHTSVLIEGTUIG VAN STEFAN GROSS

  Een groot roze gevechtsvliegtuig midden in een groen landschap; dat is wat je in de zomer van 2015 zag als je vanuit de lucht inzoomde op het fort Asperen. Het werd gemaakt door kunstenaar Stefan Gross.

 • BEWEGING: GEERT MUL EN EEN BEWEGEND KUNSTWERK

  De kunstwerken die Geert Mul later maakt, bestaan uit grote videoschilderijen die van vorm en kleur veranderen door bewegingen die de toeschouwer maakt. Op die manier word je als toeschouwer betrokken bij het werk.

 • BEWEGING: DE STRANDBEESTEN VAN THEO JANSEN

  Een strandbeest is een sierlijk dier dat door de zeewind in beweging wordt gebracht. Het is gemaakt van gele plastic buizen. Je hebt strandbeesten in verschillende soorten en maten. Sommigen zijn héél groot en hebben wel twintig of meer poten, anderen zijn wat kleiner, maar bewegen kunnen ze allemaal. De bedenker en maker van de strandbeesten is kunstenaar Theo Jansen.

 • ENGAGEMENT: CONSTANT NIEUWENHUYS EN NEW BABYLON

  Toen Constant Nieuwenhuys na de Tweede Wereldoorlog in Duitsland kwam, zag hij de in puin gebombardeerde steden. Hier en daar stonden nog slechts wat resten van gebouwen overeind, waardoor het geheel een surrealistische aanblik bood. Natuurlijk kunnen kapotgeschoten steden herbouwd worden, maar het wordt nooit meer zoals het was.

 • STRIJD: BERLINDE DE BRUYCKERE EN DE GROTE OORLOG

  De installaties van dode en verminkte paarden, die de Vlaamse kunstenaar Berlinde de Bruyckere maakt, zie je niet zomaar over het hoofd. Het doet bijna pijn ernaar te kijken. De paardeninstallaties zijn heftig en schokkend. Ze roepen een gevoel op van angst, wanhoop en destructief geweld. Gevoelens die passen bij oorlog en strijd.

 • STRIJD: DE KUNST VAN WILLIE DOHERTY EN DE STRIJD IN NOORD-IERLAND

  Het waren woelige tijden in het Noord-Ierse Derry toen kunstenaar Willie Doherty er opgroeide. Er woedde een langdurige en hevige strijd die bekend staat als de 'Troubles'. Doherty was zelf getuige van Bloody Sunday, wat een enorme invloed op hem heeft gehad en bepalend was voor zijn carrière als kunstenaar.

 • ANDERS: DE KINDERTIJD VAN RUUD VAN EMPEL

  Als je naar de foto's van Ruud van Empel kijkt, bekruipt je in eerste instantie een vreemd gevoel. Er is iets mee aan de hand. De door hem geportretteerde kinderen lijken niet helemaal van vlees en bloed. Ze hebben een vreemde, starende blik en staan er wat stijfjes bij. Daardoor zien de kinderen op de foto'ss er 'anders' uit.

 • ANDERS: MARK DION EN DE WOLF

  Een opgezette wolf tussen wat takken en gras op een plat aanhangwagentje. Is dat kunst? In ieder geval is het weer eens iets anders. De installatie, want zo noem je een dergelijke kunstwerk, werd gemaakt door Mark Dion. Hij noemde de installatie 'Mobile Wilderness Unit-Wolf'. In 2013 was het kunstwerk tijdens de tentoonstelling 'Ja Natuurlijk' in het Haags Gemeentemuseum te zien.

 • ANDERS: HELLA JONGERIUS EN 'MISFIT'

  Hella Jongerius is industrieel ontwerpster. Ze ontwerpt gebruiksvoorwerpen en meubels, maar alles ziet er nét iets anders uit dan je gewend bent.

 • ENGAGEMENT - JEANNE VAN HEESWIJK EN HET FREEHOUSE PROJECT

  Jeanne van Heeswijk is bijzonder sociaal betrokken én beeldend kunstenaar. Die combinatie zorgt voor verrassende projecten. Zo ontwikkelde zij samen met de architect Dennis Kaspori het project Freehouse.

 • ENGAGEMENT - JOEP VAN LIESHOUTS 'NEW TRIBAL LABYRINTH'

  Joep van Lieshout is niet zomaar iemand. Hij behoort tot de top drie van de meest succesvolle kunstenaars van Nederland en exposeert over de hele wereld. Hij runt een strak georganiseerd bedrijf waar maar liefst twintig mensen werken: Atelier Van Lieshout, ook wel bekend onder de naam AVL.

 • ENGAGEMENT - MARC BIJL EN LARA CROFT

  Het personage Lara Croft is zó bekend dat ze in zekere zin als een symbool of icoon kan worden gezien. Als er nu IETS is dat beeldend kunstenaar Marc Bijl prikkelt is het dít wel. Afbeeldingen die iedereen kent en herkent. Hij gebruikt deze overbekende beelden als uitgangspunt voor zijn kunst en geeft er zijn eigen draai aan.

 • ENGAGEMENT - DE 7000 EIKEN VAN JOSEPH BEUYS

  Joseph Beuys kan met recht een geëngageerde kunstenaar worden genoemd. Met zijn kunst gaf hij uiting aan zijn maatschappelijke betrokkenheid. Hij stierf in 1986 maar veel van zijn kunstwerken hebben hem overleefd. Dat geldt vooral voor zijn project '7000 eiken'.

 • Onderweg: Guido van der Werve

  Als je 1700 kilometer zwemmend, fietsend en rennend moet overbruggen ben je lang onderweg. Er zullen dan ook maar weinig mensen zijn die dat doen. Kunstenaar Guido van der Werve deed het wél en hij deed er iets meer dan drie weken over. Hij maakte er een meeslepende kunstfilm over. De titel van de film is ''Nummer Veertien, Home'' en hij speelt er zelf de hoofdrol in.

 • NATUUR: ERIK ODIJK IS VERZOT OP BOMEN

  Toen Erik Odijk in 1988 voor een festival naar Canada reisde, werd hij geraakt door de enorme oerbossen die hij daar zag. Deze ervaring met de overweldigende natuur bracht hem als kunstenaar op de weg waar hij nu is.

 • Roem: Jaz Z en 'Picasso Baby'

  Een beroemde rapper met een jeugd vol drugs en geweld, dat is Jay Z. Al op zijn twaalfde raakte hij als jong dealertje verzeild in het drugscircuit. Hij probeerde los te komen van het gewelddadige milieu en stortte zich met hart en ziel op het rappen. Inmiddels is hij wereldberoemd.

 • RIJKDOM EN WEELDE: JEFF KOONS

  Je zou het niet zeggen, maar zelfs zoiets gewoons als een paasei kan een gevoel van rijkdom en weelde oproepen. Dat is zeker het geval bij het oranjegekleurde reuzenpaasei met de cyclaamroze glimstrik van Jeff Koons. Dit gigantische ei staat te pronken in het entreegebied van Museum Boijmans van Beuningen.

 • ROEM: ONBEKEND EN TOCH BEROEMD - TANK MAN

  Helemaal alleen op een groot en verlaten plein stil blijven staan, terwijl met veel machtsvertoon een colonne militaire tanks op je af komt rijden. Als je dát durft ben je heel moedig. Het was precies wat een jonge Chinese student deed op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking.

 • Anja Marbus - Onderweg: Joost Conijn

  Als iemand er van houdt om onderweg te zijn, dan is het wel Joost Conijn. Hij reist veel en ver en doet dat bij voorkeur in zijn door hemzelf gebouwde voertuigen. Zo toerde hij in 2002 heel Oost-Europa rond in een houten auto.

 • Anja Marbus - Roem: Koos Breukel

  Als je beroemd bent fotograferen mensen je graag en soms doen ze dat ongevraagd. Dat is niet altijd even leuk. Als beroemdheid kun je dan ook het beste foto's laten maken door een echt goede portretfotograaf, zodat er óók altijd mooie foto's van je in omloop zijn. Zo'n goede portretfotograaf is Koos Breukel.

 • Anja Marbus - Rijkdom en weelde: Norfolk

  Goud staat symbool voor rijkdom en weelde. Goud werd al in de 26e eeuw voor onze jaartelling door de Egyptenaren als zeer kostbaar beschouwd. Eigenlijk is dat nooit veranderd. Ook nu nog wordt goud geassocieerd met rijkdom. Het is zeer gewild en er wordt in belegd omdat het waardevast is of zelfs in waarde stijgt.

 • ONDERWEG: PANAMARENKO

  Ook in je fantasie kun je 'onderweg' zijn en het leuke daarvan is dat je daar zelf een voertuig bij kunt bedenken. Beeldend kunstenaar Panamarenko deed dat tot voor kort graag. Ooit was hij helemaal in de ban van vliegmachines en andere vliegende voertuigen.

 • Natuur: Roderick Hietbrink

  Blog van Anja Marbus bij het eindexamenthema havo 2014: Natuur. Een analyse over het werk van Roderick Hietbrink.

 • Anja Marbus - CHARLOTTE SCHLEIFFERT EN HET KUNSTENAARSCHAP ALS LEVENSTAAK

  Anja Marbus - expert cultuuronderwijs - blogt over het eindexamenthema vwo 2016: Engagement. Ze zoomt in op het werk van Charlotte Schleiffert.

 • BIJ HET EINDEXAMEN-THEMA VMBO 2017: DROMEN

  Blog van Anja Marbus bij de aflevering: De droom van de kunstenaar uit de serie Crash Course Kunst. Korte video's bij de eindexamens van 2017.

 • BIJ HET EINDEXAMEN THEMA VWO 2017: VOORBEELDIG

  Blog van Anja Marbus bij de aflevering: Voorbeeldig - imiteren, variëren en overtreffen uit de serie Crash Course Kunst. Korte video's bij de eindexamenthema's van 2017.

 • BIJ HET EINDEXAMEN-THEMA HAVO 2017: MAATWERK

  Blog van Anja Marbus bij de aflevering: kunst in de publieke ruimte uit de serie Crash Course Kunst. Korte video's bij de eindexamens van 2017.

 • BIJ HET EINDEXAMEN-THEMA VMBO 2017: DROMEN

  Blog van Anja Marbus bij de aflevering: dromen van een betere wereld uit de serie Crash Course Kunst. Korte video's bij de eindexamens van 2017.

 • BIJ HET EINDEXAMEN-THEMA VWO 2017: VOORBEELDIG

  Blog van Anja Marbus bij de aflevering: voorbeeldig uit de serie Crash Course Kunst. Korte video's bij de eindexamens van 2017.

 • BIJ HET EINDEXAMENTHEMA HAVO 2017; MAATWERK

  Blog van Anja Marbus bij de aflevering: opdrachtgevers en verzamelaars uit de serie Crash Course Kunst. Korte video's bij de eindexamens van 2017.

 • BIJ HET EINDEXAMENTHEMA VMBO 2018; DE STAD

  Blog van Anja Marbus bij het eindexamenthema vmbo 2018: De Stad

 • BIJ HET EINDEXAMEN VMBO 2018: DE STAD

  Blog van Anja Marbus bij het eindexamen vmbo 2018: De Stad.

 • BIJ HET EINDEXAMENTHEMA HAVO 2018: ZO VERLEIDELIJK!

  Blog van Anja Marbus bij het eindexamenthema havo 2018: Zo verleidelijk!

 • EINDEXAMEN- THEMA HAVO 2018: ZO VERLEIDELIJK!

  Blog van Anja Marbus bij het examenthema havo 2018: Zo verleidelijk!