Tuinen als kunst- werken

In de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum vind je een conceptueel kunstwerk in de vorm van een tuin: La Saison des Fêtes van Pierre Huyghe. In een cirkel zijn gewassen geplant die verbonden zijn met feestdagen: pompoenen voor Halloween bijvoorbeeld, en rode rozen voor Valentijnsdag.

Huyghe is niet de enige kunstenaar met groene vingers: ken je deze fantastische kunstenaarstuinen al?

 

Edward James: Las Pozas

De excentrieke Engelsman Edward James was dichter en verzamelaar van surrealistische kunst. In 1948 kocht hij een stuk subtropisch regenwoud in Mexico, waar hij een wonderlijke beeldentuin aanlegde: een surrealistisch geheel van wenteltrappen, hangbruggen, watervallen en gigantische sculpturen, overwoekerd door orchideeën. Bij zijn dood in 1984 liet James een stuk jungle van 20 hectare na, met 36 surrealistische beelden en bouwsels.

Meer weten over Edward James? Bekijk dan deze video: 

 

 

Foto: Paula Soler-Moya via Flickr.

Alex Hartley: A Gentle Collapsing II

Tijdens de Romantiek was men gek op ruïnes: niets zo schilderachtig als een overwoekerde tempel, geen beter symbool voor vergankelijkheid dan een half ingestort kasteel. Maar hoe zou een modernistisch huis eruitzien als ruïne? Je ziet het in de tuin van de Londense galerie Victoria Miro. Hier maakte de kunstenaar Alex Hartley de mysterieuze installatie A Gentle Collapsing II. In een algen groene vijver, omgeven door prehistorisch aandoende varens, staan de resten van een huis in de stijl van Rietveld of Le Corbusier. Waar het symbool voor staat? Dat mag je zelf bedenken.

 

Foto: Alex Hartley, ‘A Gentle Collapsing II’, 2016. © Alex Hartley en Victoria Miro, Londen.

Claude Monet: Le Jardin d’eau

De impressionistische schilder Claude Monet haalde eindeloos inspiratie uit zijn tuin. In 1893 liet hij bij zijn huis in Giverny een op Japan geïnspireerde watertuin aanleggen. De treurwilgen, bruggetjes en waterlelies zijn terug te zien op zijn wereldberoemde schilderijen. Hij wilde vooral een indruk vastleggen: de weerspiegeling van de wolken in het water, het spel van licht en reflecties, de kleur van de lucht in de avondschemering. Monet raakte maar niet op zijn tuin uitgekeken: hij maakte er meer dan 250 schilderijen.

Foto: Gábor Wiandt via Flickr.

Bezoekinformatie
Las Pozas: xilitla.org
A Gentle Collapsing II: victoriamiro.com
Giverny: fondation-monet.com

0 video's