schatkamer van De Stijl

Nederland staat heel 2017 in het teken van 100 jaar De Stijl. Een indrukwekkende kunstenaarsbeweging die ook nu nog zijn sporen nalaat. Mondriaan, Theo van Doesburg, Gerrit Rietveld, Jean Arp: in de musea en op straat kun je niet om De Stijl heen. In deze blog lichten we de tentoonstellingen die speciaal voor dit feestjaar zijn gemaakt door onze partnermusea voor je uit.

Meer weten over De Stijl? ARTtube dook in De Schatkamer van De Stijl en deelt deze met je in korte beeldverhalen over de verschillende elementen van De Stijl: primaire kleuren, eenvoud, horizontaal/verticaal, ritme en utopie: www.deschatkamervandestijl.nl

Arp: The Poetry of Forms te zien t/m 17 september in Kröller-Müller Museum

De Pont Museum - Tilburg 

Op verschillende momenten organiseert De Stijl @ Tilburg Matinée Intime, net als de leden van De Stijl vroeger. Met klankdichten en andere bijzonderheden. Kijk op destijltilburg.nl voor actuele informatie. Neem als je bij De Pont Museum bent ook gelijk de kijkwijzer 'Waar zouden we zijn zonder Mondriaan?' mee, hierin vind je mooie verbanden met De Stijl in het nu.

Kröller-Müller Museum - Otterlo

In het Kröller-Müller Museum vind je dit jaar meerdere exposities terug. Van 20 mei t/m 17 september is de expositie Arp: The Poetry of Forms te zien, een overzichtstentoonstelling van beeldhouwer Jean Hans Arp die op goede voet stond met Theo van Doesburg. Vanaf 14 oktober t/m 2 april 2018 wordt de tentoontstelling opgevolgd door de expositie De mecenas en de 'verversbaas' - Helene Kröller-Müller en Bart van der Leck

Van Abbemuseum - Eindhoven

In het Van Abbemuseum worden verschillende hoogtepunten uit De Stijl uitgelicht en gekoppeld aan de kunst van nu. Zo begin je in Van Abbe & De Stijl, te zien t/m 31 december 2017, met een van de topstukken van De Stijl en eindig je bij hedendaagse designobjecten geselecteerd door studenten van Design Academy Eindhoven. Vanaf 21 november t/m 9 februari is de expositie 100 jaar De Stijl: ECHO'S te zien, waarin de invloed van De Stijl op hedendaagse ontwerpers centraal staat.

Stedelijk Museum Amsterdam

Het Stedelijk Museum zoekt de randjes van De Stijl op in de expositie Chris Beekman: Afvallige van De Stijl. De expositie, te zien t/m 17 september toont hoe de kunstenaar speelt met de conventies van De Stijl. De hoogtepunten uit de collectie van De Stijl zijn tot en met 6 augustus te zien in De Stijl en het Stedelijk

Openlucht Museum De Lakenhal - 100 jaar na De Stijl te zien t/m 27 augustus

Gemeentemuseum Den Haag

Het Gemeentemuseum Den Haag staat bekend om hun grote De Stijl collectie. Van schilderijen tot maquettes en van mode tot interieurs, tijdens het feestjaar staan ze centraal in de verschillende exposities. Je kunt bijvoorbeeld terecht voor de tentoonstelling De ontdekking van Mondriaan (3 juni t/m 24 september), Architectuur & interieur (10 juni - 17 september) en Fashion in Style (15 juli t/m 13 augustus). 

Centraal Museum Utrecht

De vaste collectie-opstelling en natuurlijk één van de iconen van De Stijl: het Rietveld-Schröderhuis, staan extra in de spotlight. De nieuwe multimediatour vertelt je nu nog meer interessante feitjes over De Stijl. Daarmaast is van 22 september t/m 3 december de designtentoonstelling Vroeg Droog: de beginjaren van Droog te bewonderen. Het designcollectief dat net als De Stijl een revolutie ontketende in het Dutch Design van nu.

Museum De Lakenhal - Leiden

Terwijl Museum De Lakenhal druk verbouwd wordt, verhuizen ze deze zomer gewoon naar buiten met Openlucht museum De Lakenhal: 100 jaar ná De Stijl. Gratis te bezoeken t/m 27 augustus op het Pieterskerkhof in Leiden.

Het Nieuwe Instituut - Rotterdam

De Stijl collectie van het Nieuwe Instituut reist langs verschillende musea in Nederland. Zelf organiseren ze verschillende activiteiten in het thema van De Stijl. Kijk hier voor een actueel overzicht.  

THEO VAN DOESBURG, CONTRA-COMPOSITIE VII, 1924 PARIJS OLIEVERF OP CANVAS, 45,3 X 45 CM

Collectiestukken in de spotlights

Andere iconische werken van De Stijl vind je in deze musea terug. Op zoek naar een specifiek kunstwerk dat hier niet tussenstaat? Kijk op de collectie-websites van de musea om te zien of ze op dit moment worden getoond.

Tekening van het Rietveld-Schröderhuis

De Stijl op straat

De Stijl is overal om ons heen, je kunt de invloeden ook gewoon op straat ontdekken. Zo vind je in Utrecht natuurlijk het Rietveld-Schröderhuis, dat nog helemaal in tact is gehouden.
Van De Stijl genieten met een koffie of drankje kan in Rotterdam: daar vind je Café de Unie, ontworpen door J.J.P. Oud. Andere architectonische werken vind je in Bergeijk: Weverij De Ploeg (ontworpen door Gerrit Rietveld) en in Eelde: Rijksluchtvaartschool Eelde (ontworpen door Bart van der Leck).

Of kijk op het Instagram-account @destijlindestad. Zelf iets gezien? Zoals bijvoorbeeld dit te gekke muurkunstwerk in Utrecht? Deel het met ons via #wijhebbendestijl en tag @arttube.nl in je foto. Wie weet vind je dan je eigen foto terug op ons Instagram-account. 

De Stijl x Dutch Design is een videoserie over 5 ontwerpers en de invloed van De Stijl.

Video's over De Stijl

Je kunt natuurlijk ook gewoon thuis van De Stijl genieten. Kijk hier alle video's over 100 jaar De Stijl, of ontdek de invloed van het gedachtegoed van De Stijl op de ontwerpers van nu in de nieuwe ARTtube-serie De Stijl X Dutch Design

8 video's

 • Paulo met Mondriaan

  Papegaai Paulo woont in het museum en gaat vaak op ontdekkingstocht. Deze keer maakt hij kennis met een schilderij van Mondriaan, vol kleuren, vormen en lijnen. Wat gebeurt er als er een lijn verplaatst wordt?

 • David Batchelor: inspired by Mondriaan

  David Batchelor (1955) bijt het spits af in de serie 'Inspired by...', hij vertelt over zijn bewondering voor het werk van Piet Mondriaan, in het bijzonder diens Victory Boogie Woogie.

 • Chris Beekman – de afvallige van De Stijl

  Leer de vergeten Stijl-kunstenaar Chris Beekman kennen, een van de meest politiek actieve kunstenaars verbonden aan deze beweging.

 • Stijloefening: De Stijl-postzegels naar ontwerp van PutGootink

  René Put en Brigitte Gootink vertellen over de ideevorming rond het ontwerp van de De Stijl postzegels, waarbij uitgegaan is van de zwart/wit beelden zoals die in 1917 in het tijdschrift De Stijl werden gepubliceerd.

 • MONDRIAAN – DALÍ: de mono-grafische expositie

  In deze aflevering van de serie ‘Iconische tentoonstellingen van de 20e eeuw’ legt kunsthistoricus Carel Blotkamp uit dat Mondriaans ontwikkeling niet zo logisch en vanzelfsprekend was als gewoonlijk wordt voorgesteld. In deze aflevering komen Mondriaan tentoonstelling uit 1966 en de Dalí tentoonstelling uit 1970 aan bod.

 • Arp: The Poetry of Forms

  Jean (Hans) Arp (1886-1966) is een van de meest innovatieve en invloedrijke kunstenaars van de Europese avant-garde. Voor het eerst sinds de dood van Arp in 1966 is er nu een grote overzichtstentoonstelling van zijn werk. Een unieke kans voor liefhebbers van kunst, natuur en poëzie.

 • Huis de Lange - wonen in een kunstwerk

  In 1917 vraagt architect Jan Wils aan Theo van Doesburg een glas-in-loodraam te maken voor het trappenhuis van een particuliere woning in Alkmaar.

 • Architectuur en interieur. Het verlangen naar Stijl

  In Den Haag tonen Gemeentemuseum Den Haag en Het Nieuwe Instituut een overzicht van tekeningen, maquettes en meubelstukken van De Stijl. Voor het eerst samengebracht bieden de werken verrassende inzichten.