ROEM: ONBEKEND EN TOCH BEROEMD - TANK MAN

BIJ HET EINDEXAMENTHEMA VMBO-TL 2014: 'ROEM'

Helemaal alleen op een groot en verlaten plein stil blijven staan, terwijl met veel machtsvertoon een colonne militaire tanks op je af komt rijden. Als je dát durft ben je heel moedig. Het was precies wat een jonge Chinese student deed op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking. De gebeurtenis vond plaatst tijdens de studentenopstand van 1989. Hier zie je een foto waarop dat is te zien. De studentenopstand wordt het Tiananmenprotest genoemd. Dit omdat het Plein van de Hemelse Vrede later de naam Tiananmenplein kreeg.

 

Studentenopstand

De studentenopstand van 1989 was het allergrootste protest tegen de Communistische Partij van China sinds de revolutie van 1949. Er werd geprotesteerd omdat de machthebbers politieke hervormingen, die eerder in gang waren gezet, wilden terugdraaien. Tijdens de opstand was zeker een miljoen mensen op de been. Dat waren niet alleen studenten, maar ook gewone burgers. Men wilde meer democratie. De hele maand mei hadden de betogers het plein niet verlaten en hielden ze hun protesten vol. Pogingen van de regering om de opstand neer te slaan waren mislukt. Op de avond van 3 juni 1989 hadden zich opnieuw veel studenten verzameld. Deze keer had de regering besloten het leger in te zetten. Midden in de nacht begon het leger te schieten, waarop een bloedbad volgde en duizenden betogers en omstanders de dood vonden. De dag erna werden tanks ingezet om het plein schoon te vegen. Op de foto die werd gemaakt toen het plein vrijwel verlaten was, is te zien hoe dapper de student de tanks probeert tegen te houden. Er bestaat ook een video waarop te zien is hoe hij steeds als de tanks hem proberen te passeren er weer voor gaat staan. Hij klimt zelfs op de voorste tank om contact te maken met de militair die het voertuig bestuurt. Hier kun je de video bekijken.

Symbool

Er werden verschillende foto's van deze gebeurtenis gemaakt. De foto die het meest bekend is, werd gemaakt door persfotograaf Charlie Cole en werd verkozen tot prijswinnende foto van World Press 1989. De foto ging de hele wereld over, zodat overal bekend werd hoe de Chinese bevolking over hun leiders dacht. De foto werd hét symbool van het Tiananmenprotest.

HET IS NIET BEKEND WIE DE STUDENT WAS EN OOK WEET NIEMAND HOE HET MET HEM AFLIEP. HIJ WERD DAAROM THE UNKNOWN TANK MAN GENOEMD, MAAR IS NU VOORAL BEKEND ONDER DE EENVOUDIGER NAAM TANK MAN.

De Spaanse kunstenaar Fernando Sanchéz Castillo raakte geïnspireerd door Tank Man. Vooral omdat hij zo onder de indruk was van de moed die de student toonde. Hij maakte naar aanleiding van de World Pressfoto een gigantisch beeld van wit kunststof. Het beeld is maar liefst 5.16 m hoog. Dat is bijna net zo groot als de David van Michelangelo; een wereldberoemd beeld van een al even beroemde kunstenaar. Dat deed Fernando Sanchéz Castillo natuurlijk niet zonder bedoeling. Hij wilde het beeld van Tank Man bijna net zo'n grote status geven als het beeld van Michelangelo.

Voor de kunstmanifestatie Call of the Mall in Utrecht maakte Fernando Sanchéz Castillo een speciale versie van Tank Man. Hij maakte een levensecht wassen beeld dat midden tussen het winkelend publiek van Hoog Catharijne werd neergezet. Het beeld zag er zo griezelig echt uit, dat het publiek voortdurend aan Tank Man zat te plukken om te kijken of hij niet stiekem een echt levend mens was. Om ervoor te zorgen dat het beeld niet beschadigd raakte, werd besloten het slechts in het weekend neer te zetten en mocht het publiek er alleen nog maar naar kijken onder begeleiding van een bewaker.

HET BEELD ZAG ER ZO GRIEZELIG ECHT UIT, DAT HET PUBLIEK VOORTDUREND AAN TANK MAN ZAT TE PLUKKEN OM TE KIJKEN OF HIJ NIET STIEKEM EEN ECHT LEVEND MENS WAS.

Het Centraal Museum in Utrecht heeft Tank Man na afloop van de kunstmanifestatie gekocht. Als je het beeld een keer in het echt wilt zien, kun je de naar tentoonstelling 'Dit is het Centraal Museum!'. Dat kan tot 1 september 2015.

De student weet waarschijnlijk niet eens dat hij zo wereldberoemd is, want de foto is in China nog steeds verboden. Je kunt dus beroemd worden zonder dat je dat zelf weet en zelfs zonder dat iemand je naam kent.

0 video's