Roem: Jaz Z en 'Picasso Baby'

BIJ HET EINDEXAMENTHEMA VMBO-TL 2014: 'ROEM'

Een beroemde rapper met een jeugd vol drugs en geweld, dat is Jay Z. Hij groeide op in Marcy Projects, een levensgevaarlijke buurt in Brooklyn, New York. Al op zijn twaalfde raakte hij als jong dealertje verzeild in het drugscircuit. Hij probeerde los te komen van het gewelddadige milieu en stortte zich met hart en ziel op het rappen. Met de naam Jay Z, een samensmelting van de letters van de twee metrolijnen die zijn buurt doorkruiste, richtte hij het platenlabel Roc-A-Fella op. In 1997 scoorde hij zijn eerste hits. Af en toe ging Jay Z nog in de fout. Zo stak hij in 1999 zijn producent neer omdat hij deze er van verdacht dat hij hem tegenwerkte. Dat was niet zo slim, want hij kreeg hiervoor drie jaar gevangenisstraf. Gelukkig was de straf voorwaardelijk en hij besloot om alles op alles te zetten om te slagen als rapper.

Familie

De productiviteit van Jay Z was enorm en hij bracht maar liefst iedere acht maanden een nieuw album uit. Zijn hiphopmuziek liep als een trein en hij werd heel beroemd. In 2008 trouwde hij met de al even beroemde zangeres Beyoncé waarmee hij in 2012 een dochtertje kreeg: Blue Ivy Carter.

Kunst

In juli van dit jaar besloot Jay Z dat hij zich meer met kunst wilde bezig houden en hij besloot zich als performance artiest in de New Yorkse kunstscene te manifesteren. In de hippe New Yorkse kunstgalerie 'Pace Gallery' playbackte hij zes uur lang het rapnummer 'Picasso Baby'. Hij maakte er een fantastische show van en er werkten veel prominente figuren uit de kunstwereld aan mee, waaronder de wereldberoemde performancekunstenares Marina Abramovic.

'Picasso Baby'

In het nummer 'Picasso Baby' rapt Jay Zover het verzamelen van kunst. Hij noemt hierbij, onder anderen, de kunstenaars Marc Rothko, Andy Warhol en Jeff Koons. Ook zingt hij over de kunstenaar Basquiat, waarbij hij een schilderij schenkt aan zijn dochtertje Blue Ivy. Hij rapt de tekst: 'yellow Basquiat in my kitchen corner / go ahead lean on that shit Blue / you own it'. De volledige tekst van 'Picasso Baby' kun je hier lezen.

Van de performance van Jay Z werd een videoclip gemaakt. Aan het eind van de video zie je alle artistieke kopstukken die eraan meewerkten. Zo zie je maar waar roem toe kan leiden.

0 video's