RIJKDOM EN WEELDE: JEFF KOONS

BIJ HET EINDEXAMENTHEMA HAVO 2013: 'RIJKDOM EN WEELDE'

Je zou het niet zeggen, maar zelfs zoiets gewoons als een paasei kan een gevoel van rijkdom en weelde oproepen. Dat is zeker het geval bij het oranjegekleurde reuzenpaasei met de cyclaamroze glimstrik van Jeff Koons. Dit gigantische ei staat te pronken in het entreegebied van Museum Boijmans van Beuningen.

Het ei behoort tot een serie kunstwerken die Jeff Koons zelf 'Celebration' noemt. Die serie bestaat uit twintig verschillende kunstwerken die allemaal iets feestelijks uitstralen. Ballonnen waarvan teckels zijn geknoopt, suikerzoete Valentijnharten, flonkerende diamanten en felgekleurde paaseieren. Van ieder afzonderlijk kunstwerk bestaan vijf verschillende exemplaren die ieder een andere kleur hebben. Jeff Koons gebruikte voor de eieren de kleuren rood, blauw, geel, oranje en magenta, waarbij de strikken ook steeds een andere kleur kregen. De kleur magenta is het roze paarsachtige dat voor de strik werd gebruikt. Bij de serie 'Celebration' die hij tussen 1994 en 2011 maakte, hoort ook een reeks van 16 olieverfschilderijen die allemaal een feestelijk onderwerp hebben.

Van de reuzenpaaseieren maakte Jeff Koons in totaal tien exemplaren. Hij deed daar veertien jaar over. Sommige eieren hebben een glad en glanzend oppervlak en anderen hebben een beetje een rommelig oppervlak, alsof ze in gekleurd kreukelfolie zijn verpakt. Precies zoals een écht paasei eruit kan zien. en het gekreukelde ei noemde hij 'Baroque Egg with Bow'.

Alle feestkunstwerken uit de serie 'Celebration' zijn blow-ups van voorwerpen uit de dagelijkse werkelijkheid. Een blow-up is een enorme uitvergroting. Het paasei meet bijvoorbeeld zes kubieke meter. Om heel precies te zijn; 212,1 x 196,9 x 152,4 cm. Dat is dus behoorlijk groot. Het is ook heel zwaar. Het ei weegt maar liefst tweeduizend kilo. Het materiaal waarvan de eieren zijn gemaakt is gekleurd roestvrij staal waarover met de hand laag voor laag een transparante coating werd aangebracht. Door het gebruik van deze techniek, die ook in de auto-industrie wordt gebruikt, wordt een optimale glans verkregen.

Het was voor Jeff Koons een kostbare aangelegenheid om de kunstwerken uit de serie 'Celebration' te maken. Hij zocht verzamelaars en investeerders om alles te kunnen bekostigen. Alleen al het betaalde personeel dat meehielp om alles tot stand te kunnen brengen bestond uit 120 personen.

De eieren zijn allemaal door verzamelaars aangekocht. Het ei dat nu in Museum Boijmans van Beuningen staat is eigendom van de kunstverzamelaar Bert Kreuk. Hij kocht het ei in 2011 voor het enorme bedrag van 6,2 miljoen dollar. Hij heeft het kunstwerk voor drie jaar in bruikleen aan het museum gegeven.

Hier zie je hoe het ei het museum wordt binnengebracht en voorzichtig wordt uitgepakt als een groot en kostbaar cadeau.

En hier zie je het in aflevering 1 van Boijmans TV 2013 'Wat de gek ervoor geeft' een programma over kunst en geld.

Het werk van Jeff Koons wordt voor gigantische prijzen verkocht en staat over de hele wereld tentoongesteld. Over rijkdom en weelde gesproken; het zal niemand verbazen dat Jeff Koons een van best betaalde kunstenaars ter wereld is en zichzelf met recht een multimiljonair mag noemen.

1 video's

  • BoijmansTV: Wat de gek ervoor geeft

    Wat bepaalt de waarde van kunst? In aflevering 1 van Boijmans TV seizoen 2 buigen economiestudenten zich samen met gids Bregje van der Laar over deze belangrijke vraag.