Onze tips voor de Nationale Museum week

De zon schijnt! Tijd om op pad te gaan, want in april valt er weer heel wat te beleven in de ARTtube-musea. En april start natuurlijk extra goed met de Nationale Museumweek. Hierbij vijf tips om ‘Ons echte goud’ te ontdekken!

Het is lente in museum Van Loon

In de tuin van Museum van Loon bloeien verschillende tulpen met namen als Prinses Irene, Queen of Night en Orange Princess. Ook binnen bloeien de tulpen volop in de expositie ‘Turkish Tulips’. Britse kunstenaar Gavin Turk cureerde de expositie, waarin hij op onderzoek uitgaat in de handelsroute van de tulp van Turkije naar Nederland.

Te zien t/m 29 mei!

Welk collectiestuk van Museum Arnhem is jouw favoriet?

Schilderijen, foto's, beelden, sieraden... Van historische objecten tot hedendaagse kunst: de collectie van Museum Arnhem telt ongeveer 25.000 kunstwerken. Maar hoe stel je ze tentoon? Dat vraag het museum nu aan jou! Ga naar het museum en vink jouw favoriete collectiestuk aan op het stembiljet. Vanaf 1 juli vind je alle publieksfavorieten met de meeste stemmen/mooiste reden terug in de tentoonstelling Publiekslievelingen. In het museum kun je nog t/m 7 mei genieten van de mooie tentoonstelling Realisme versus abstractie. Wie weet vind je daar je lievelingswerk wel terug...

Werk mee aan een nieuw Rietveld Schröderhuis

Ter ere van het 100-jarige bestaan van De Stijl presenteert het Centraal Museum de tentoonstelling Rietvelds Meesterwerk: Leve de Stijl! De expositie eindigt in een klussessie met kunstenaar David Bade. Samen met Bade kun je werken aan een nieuw Rietveld Schröderhuis. Een echte ‘liefdesklus’ volgens David Bade, een resultaat van een bijzondere samenwerking en liefde voor het eindresultaat. David Bade schrijft gedurende deze periode regelmatig blogs over de ontwikkeling van het participatie kunstwerk.

Vergeet in het Centraal Museum niet om een kijkje te nemen bijde tentoonstelling over Henri Swagemakers (nog tot 7 mei te zien): een kunstverzamelaar in hart en nieren. Voor hem is verzamelen een echt avontuur, die hij nu met liefde deelt met het publiek. Net als David Bade dus.

Wordt onderdeel van het nieuwe klokwerk van Maarten Baas

Maarten Baas ken je waarschijnlijk van zijn serie ‘Real Time klokken’, waarin een ‘poppetje’ handmatig het uurwerk bedient door de wijzers te verplaatsen, weg te poetsen of opnieuw te tekenen. Het opnemen van zo’n klok duurt exact twaalf uur.

Het Groninger Museum presenteert de eerste grote solotentoonstelling van de beroemde ontwerper. Naast de Real Time Klokken vind je hier ook zijn wereldberoemde series Clay en Smoke. Ter ere van de tentoonstelling maakt Maarten Baas samen met het Groninger Museum de klok ‘Make a Minute’ en jij kan jouw favoriete minuut toevoegen. Heb jij een favoriete minuut op de dag? Zoals de minuut waarop je lievelingsserie begint of de minuut waarin je jouw grote liefde voor het eerst zag. Fotografeer of film jouw minuut en maak samen met 718 anderen een klok van 12 uur De klok ‘Make a Minute’ is in de zomer van 2017 op diverse plaatsen in Groningen te zien. Via jouwminuut@gmail.com kun je een minuut reserveren. 

Ambacht en design in het Zuiderzeemuseum

Nu de zon schijnt is ook het buitenmuseum van het Zuiderzeemuseum weer geopend. Dat vieren ze met een mooie designroute en een bijzondere buitenexpositie. Onder de noemer Handgemaakt staan dit jaar de verschillende Zuiderzee-ambachten in de spotlight. Je kunt ook zelf aan de slag: iedere maand vindt er een speciaal ambachtsweekend plaats, zoals het Mandenvlechtweekend op 22 en 23 april en het Smeedweekend op 20 en 21 mei. Via de designroute loop je dwars door de historische setting van het Zuiderzeemuseum heen. Op verschillende locaties ontdek je hoe de culturele geschiedenis en ‘oude’ objecten nieuwe kunstenaars en vormgevers inspireert en uitdaagt tot het maken van bijzondere werken.

7 video's

 • Dutch Profiles: Maarten Baas

  Maarten Baas is bekend van zijn Real Time klokken, onder andere op Schiphol en in het Rijksmuseum. Ontdek meer over zijn designs in deze video.

 • Jong geleerd - Portret van een verzamelaar

  Henri Swagemakers is al jong begonnen met verzamelen. De ontwikkeling van zijn verzameling is als een avontuur; verzamelen gaat over inschatten, riskeren, prikkelen, nieuwsgierigheid en het juiste moment kiezen.

 • The making of de Zuiderzee klok – Maarten Baas

  Ontwerper Maarten Baas maakte speciaal voor het museum de Zuiderzeeklok. De wijzers bestaan uit stukken wrakhout op het strand. Figuranten in gele oliejassen verplaatsen ze eigenhandig.

 • Ambacht en design in het Zuiderzee museum - Michael Huyser

  Via opdrachten aan hedendaagse vormgevers en kunstenaars houdt het Zuiderzeemuseum het culturele erfgoed van het voormalige Zuiderzeegebied levend. Voormalig directeur Michael Huyser vertelt.

 • Turkish Tulips: Gavin Turk

  Museum Van Loon heeft de Britse kunstenaar Gavin Turk uitgenodigd als curator van de expositie Turkish Tulips. In deze tentoonstelling onderzoekt hij de handelsroutes met het Ottomaanse Rijk aan de hand van de geschiedenis van de familie Van Loon.

 • De Publiekslieveling van directeur Saskia Bak

  Schilderijen, foto's, beelden, sieraden... Van historische objecten tot hedendaagse kunst: de collectie van Museum Arnhem telt ongeveer 25.000 kunstwerken. Vanaf 1 juli stelt Museum Arnhem de top 15 favoriete werken -gekozen door het publiek- tentoon in Publiekslievelingen.

 • De Publiekslieveling van kinderdirecteur Liv van der Aar

  Vanaf 1 juli stelt Museum Arnhem de 15 favoriete werken van de bezoekers tentoon in Publiekslievelingen.