Natuur: Roderick Hietbrink

Blog van Anja Marbus bij het eindexamenthema havo 2014: Natuur. Een analyse over het werk van Roderick Hietbrink. 

De natuur speelt een grote rol in het werk van de videokunstenaar en performer Roderick Hietbrink. Vooral de natuur in relatie tot de mens interesseert hem. Hij is nieuwsgierig of de mens in staat is de natuur te onderwerpen en naar zijn hand te zetten. Ook vindt hij het spannend om te onderzoeken of de mens zijn eigen natuur kan bedwingen.

Dat laatste deed Roderick Hietbrink in een zogenaamde 'reality film', of performance, tijdens de open dagen 2012 van de Rijksakademie in Amsterdam. Van achter een groot observatieraam bekeek het publiek een aantal personages, die kalm op de bank zaten te lezen en met elkaar in gesprek leken te zijn. De titel van de performance was Cloud Cuckoo Land.

Aan het begin van de performance is niets bijzonders aan de hand totdat een ruzie ontstaat, waarbij een van de personen kwaad wegloopt en naar buiten komt. De overgebleven figuren zetten grote vogelmaskers op en gaan, gewapend met stokken, geagiteerd achter de weggelopen persoon aan. Ze komen de observatieruimte uit en begeven zich onder het publiek om de achtervolging in te zetten. De toeschouwers kunnen bijna niet anders dan de gemaskerde figuren uit de performance volgen. Hierdoor verandert het publiek van toeschouwer van een voorstelling, in deelnemer aan een gewelddadige achtervolging. Deze rolverandering was alleen maar te voorkomen geweest als het publiek de natuurlijke neiging om achter de groep aan te gaan, had weten te bedwingen.

In 2011 maakte Roderick Hietbrink een video met de titel My Fathers Nature. Te zien is hoe zijn vader aan het werk is met zijn collectie opgezette dieren. In feite is het prepareren en opzetten van dieren al een manier om de natuur naar je hand te zetten, maar in de video laat Roderick zijn vader nog een stapje verder gaan. Samen met zijn vader rijdt hij naar een bos, waar de opgezette dieren weer teruggeplaatst worden in de natuurlijke omgeving waar ze vandaan komen. In de video wordt de natuur op deze manier een beetje in de maling genomen en dubbel gemanipuleerd. Hier kun je een stukje uit de video bekijken.

In een andere video, met de titel The Living Room, is de huiskamer van een doorzonwoning te zien. In een doorzonwoning wordt de scheidslijn tussen binnen en buiten een beetje opgeheven. Doordat je als bewoner dwars door de ramen naar buiten kunt kijken, maak je op de een of andere manier deel uit van de omgeving. Er staan alleen muren tussen, waardoor een aparte ruimte is ontstaan, waarin zich een huiselijk leven afspeelt.

De huiskamer is een beetje rommelig en er staan allemaal snuisterijen die je doorgaans in een gemiddeld Hollands huis kunt vinden. Een televisie, een gewonnen prijsbreker, hang- en potplanten, een kaarsenstandaard, een boekenkast, schilderijtjes aan de muur en - als je goed kijkt - zelfs een paar opgezette dieren.

Het is rustig in het huis, je hoort alleen de klok zachtjes tikken. Plotseling ontstaat er onrust en begint er van alles te bewegen. Met luid gekraak en gebonk wordt een ontwortelde eik dwars door de doorzonkamer getrokken. Het is een gigantische boom en alles wat in de weg ligt wordt vermorzeld. De natuur dringt binnen en dat is spannend om te zien. Kijk zelf maar:

Het Stedelijk Museum Amsterdam heeft de video aangekocht. De blikopeners van het Stedelijk Museum waren benieuwd naar de reden waarom Roderick Hietbrink deze video maakte en interviewden hem voor de serie What the Art?!.

Het meest recente werk dat Roderick Hietbrink maakte is een Huilpaviljoen. Hij maakte dit speciaal voor Kaap, een internationale kunsttentoonstelling voor kinderen. In het Huilpaviljoen hoeven kinderen hun innerlijke natuur gelukkig niet onder controle te houden en mogen ze zo hard huilen als ze willen. 

1 video's

  • What the Art?! Roderick Hietbrink

    Wat gebeurt er als je een boom door een huis trekt? Blikopener Joe bekijkt met Bilal een werk van video-kunstenaar Roderick Hietbrink dat recent is aangekocht door het Stedelijk Museum.