NATUUR: ERIK ODIJK IS VERZOT OP BOMEN

BIJ HET EINDEXAMENTHEMA HAVO 2014: 'NATUUR'

Toen Erik Odijk in 1988 voor een festival naar Canada reisde, werd hij geraakt door de enorme oerbossen die hij daar zag. Deze ervaring met de overweldigende natuur bracht hem als kunstenaar op de weg waar hij nu is.

'Natuurbeleving'

Vanaf dat moment struint hij als een ware natuurvorser vaak door de bossen. Niet alleen in Canada of de rest van het Amerikaanse continent, maar ook door de bossen van Europa en andere delen van de wereld. Al wandelend, zonder bepaald doel, komt hij al doende op plekken waar hij iets ervaart dat met een mooi woord 'natuurbeleving' wordt genoemd. Dat kan komen door iets speciaals dat hem opvalt, maar ook doordat de zon ergens op schijnt, zodat het zijn aandacht trekt. Op die bijzondere momenten voelt hij zich thuis in de natuur.

Hij is 'verzot' op bomen, zoals hij dat zelf noemt. Hij bestudeert ze intensief en maakt van heel dichtbij foto's van de bast en het schors. Hij let daarbij op de lichtval en op de veranderingen die het licht in de schorstekening veroorzaakt. In de grillige patronen van de schors vindt hij een wereld die op zichzelf staat. Van datgene wat hij ziet maakt hij tekeningen en soms ziet hij ter plekke al hoe de tekening eruit gaat zien.

Details

Thuis zijn atelier werkt Erik Odijk de bomenfoto's met houtskool, krijt potlood en soms aquarelverf, minutieus uit. Tot in de allerkleinste details tekent hij de schorspatronen na. Zoals je op de foto's kunt zien, doet hij dit op heel groot formaat. Het proces dat daaraan voorafgaat is lang, omdat zijn keuze voor een bepaalde foto heel bewust genomen wordt. Dit omdat het maken van een tekening voor hem heel intensief is en hij er soms maanden over doet om een tekening te voltooien. De compositie van de tekening komt altijd overeen met de werkelijkheid van de plek. Hij vindt het fotografische aspect belangrijk, want dat vormt de basis van het uiteindelijke beeld. Door het heel vaak te doen heeft hij geleerd om goed te kunnen fotograferen. Goede foto's maken vindt hij belangrijk, maar toch vindt hij omzetten van een foto naar een tekening essentieel.

Tekenen

Tekenen is een fysieke activiteit en dat is zichtbaar in het definitieve beeld. Hij wil met zijn werk laten zien hoe mooi en interessant de natuur is. Wat Erik Odijk ook spannend vindt is het contrast dat in de natuur te vinden is. Bijvoorbeeld iets heel zachts in combinatie met hardheid en chaos. Hij vindt het fijn om dergelijke contrasten te tekenen. Overigens tekent Erik Odijk niet alleen in de beslotenheid van zijn atelier. Hij maakt ook enorme wandtekeningen die op locatie direct op de muur worden aangebracht. In deze video vertelt Erik Odijk over zijn werk.

Bekijk hier een portret van Erik van Odijk waarin hij vertelt over zijn werkwijze: 

1 video's

  • Oogmerk - Erik Odijk

    Het is waar: de tekeningen van Erik Odijk ademen een romantisch verlangen naar de natuur. Kijk mee in zijn atelier.