Museumtips voor de feestdagen

Kerstvakantie - de perfecte tijd om een museum te bezoeken en te genieten van kunst en cultuur met familie en vrienden. Wij geven je zes tips voor tentoonstellingen die je eigenlijk niet mag missen!

Hubert de Givenchy - To Audrey with love

1. Mode in Den Haag 

Zin in een beetje glamour tijdens de feestdagen? Bezoek dan Hubert de Guvenchy - To Audrey with love! Couturier Hubert de Givenchy werkte voor deze bijzondere tentoonstelling nauw samen met het Gemeentemuseum Den Haag. In het groots opgezette overzicht kun je ontwerpen zien van 1952 tot 1995. De Givenchy heeft voor deze tentoonstelling zijn meest geliefde stukken uitgekozen waarvan sommigen nog nooit aan het publiek zijn getoond. 
Als eerbetoon aan de hechte vriendschap tussen De Givenchy en Audrey Hepburn, heeft hij de tentoonstelling aan haar opgedragen. Er zullen dan ook kledingstukken te zien zijn die Audrey gedragen heeft. Een tentoonstelling die je niet mag missen!

Bekijk hier een video waarin je ziet hoe de samenstelling van de tentoonstelling verliep: 

Er is nog veel meer te zien in het Gemeentemuseum. Bijvoorbeeld het nieuwste werk van de talentvolle Belgische kunstenaar Rinus van de Velde en een overzichtstentoonstelling van de Amerikaanse schilder Alice Neel. Als je net binnen bent, let dan ook even op de nieuwe informatiebalie! Daar staat namelijk sinds kort Henry, de Statistocraat, gemaakt door Atelier van Lieshout.

Fra Bartolommeo. De goddelijke renaissance

2. Renaissance in Rotterdam

De laatste weken zijn aangebroken van de unieke tentoonstelling De goddelijke renaissance van de schilderende monnik Fra Bartolommeo. Hij was een tijdgenoot van Leonardo da Vinci, Michelangelo en Rafaël en net zo'n goede schilder. Voor deze tentoonstelling werden elf meesterwerken vanuit Lucca in Italië naar Museum Boijmans Van Beuningen gebracht. De schilderijen verlieten hun vertrouwde Italië voor het éérst. Nieuwsgierig? Bekijk hier de video over zijn leven:

Ga je met (klein)kinderen naar Boijmans? Mis dan ook de tentoonstelling Alles Kids niet, met werk van bekende kunstenaars als Marijke van Warmerdam, Mike Kelley en Guido van der Werve. En de pas onthulde zwevende steen 'Het is me wat' van Wim T. Schippers.

Zie de mens - 100 jaar, 100 gezichten

3. Gezichten in Zwolle

In Museum de Fundatie in Zwolle kun je in de tentoonstelling Zie de mens honderd portretten zien uit honderd jaar. Van de afgelopen eeuw is van elk jaar één portret te bekijken. Niet alleen kun je zien hoe uiteenlopend portretten kunnen zijn, het is ook een mooi overzicht van de schilderkunst in 100 jaar. Voorbij komen onder meer Kokoschka, Brancusi, Schad, Picasso, Nussbaum, Bacon, Goldin, Trecartin, Dumas, Richter en Rauch. Kunstcriticus Hans den Hartog Jager stelde deze unieke tentoonstelling samen:

Rik Wouters & het huiselijk utopia

4. Mode, schilderkunst en een beeldenpark in Antwerpen

Ook in België is veel moois te zien! Maak bijvoorbeeld een tripje naar Antwerpen. Daar kun je in het MoMu (Modemuseum Antwerpen) de tentoonstelling Rik Wouters & het huiselijk utopia bekijken. Een tentoonstelling gemaakt in samenwerking met het KMSKA over de post-impressionistische schilder die schilderde over het huiselijk geluk - in dialoog gebracht met Belgische modeontwerpers. Een voorbeeld van deze verassende wisselwerking is het tapijt van Dirk van Saene. Bekijk hier de 'making of' video:  

En als je er dan toch bent, ga dan ook even langs het mooie Middelheimmuseum. Een prachtig museumpark met sculpturen van internationale topkunstenaars. Op dit moment kun je daar het eigenzinnige werk van de Zwisterse kunstenaar Roman Signer bekijken.

Rodin - Genius at work

5. Rodin in Groningen

De Denker, wie kent hem niet? Maar heb je hem al wel eens in het echt gezien? Dat kan nu in het Groninger Museum! De expostie Rodin - Genius at work is de grootste overzichtstentoonstelling ooit in Nederland. Je ziet er maar liefst 140 sculpturen en 20 werken op papier van een van de grootste en meest invloedrijke beeldhouwers uit de 20e eeuw. Bekijk hier alvast een voorproefje: 

Hollandse meesters uit Boedapest

6. Hongarije's meesterwerken in Haarlem

Tachtig werken uit de Gouden eeuw zijn even weer te zien in Nederland en wel in het Frans Hals Museum. Normaal gesproken hangen ze in Boedapest, in het Szépmuvészeti Múzeum. Dit museum heeft een prachtige collectie, maar is ondanks dat nog een verborgen parel. Nu wordt het verbouwd en onstond de uitzonderlijke kans om de schilderijen weer even in Nedeland te tonen. In deze tentoonstelling kun je werken zien van Hollandse en Vlaamse schilders, zoals Hendrick Avercamp, Jan Lievens en Anthony van Dyck. Hoe al deze werken in Boedapest terecht zijn gekomen zie je in deze video: 

6 video's

 • De goddelijke renaissance

  Dé tentoonstellingsvideo bij de grote overzichtstentoonstelling over Fra Bartolommeo, meester van de Florentijnse Hoogrenaissance.

 • Zie de mens

  Honderd portretten van honderd kunstenaars. Van elk jaar één portret. Samengesteld door kunstcriticus Hans den Hartog Jager.

 • De 'making of' van het Dirk Van Saene tapijt

  Modeontwerper Dirk Van Saene gaat de uitdaging aan om zijn eigen schilderachtige beeldtaal te vertalen naar een ontwerp voor een tapijt in de tentoonstelling Rik Wouters & het huiselijk Utopia.

 • Hollandse meesters uit Boedapest

  Hoe komt het Hongaarse Szépmüvészeti Múzeum aan zo'n grote Nederlandse kunstcollectie? In deze video zoekt het Frans Hals Museum het uit.

 • Rodin - Genius at work

  Kijk mee in de expositie 'Rodin - Genius at Work' in het Groninger Museum.

 • To Audrey with love

  Bekijk hoe Franse couturier Hubert de Givenchy in samenwerking met het Gemeentemuseum de overzichtstentoonstelling vorm geeft. Hij droeg de tentoonstelling op aan Audrey Hepburn, zijn muze.