Leukste museum uitjes in juli

Speciale zomertentoonstellingen vind je vanaf nu terug in de musea. Van mode tot schilderkunst. Dit zijn onze 5 tips voor juli.

Jurk 1807 - 1810, anoniem. Foto door Adriaan van Dam.

Uit de Mode - Centraal Museum Utrecht

Je kunt het vast niet geloven, maar pas 100 jaar geleden werd de eerste betaalde modeconservator aangenomen in het Centraal Museum Utrecht. Jonkvrouw Carla de Jonge liet de modecollectie opbloeien en in al die jaren zijn er een hoop nieuwe en conceptuele kledingstukken bijgekomen. Tijd voor een feestje! In het Centraal Museum vind je daarom vanaf 8 juli t/m 22 oktober de mooiste en meest historische collectiestukken in de tentoonstelling Uit de mode.

Jean Dubuffet in de tuinen van het Rijksmuseum

Ontdek het werk van Jean Dubuffet in Amsterdam

Voor het eerst toont het Stedelijk Museum alle werken van Dubuffet uit hun collectie. Van schilderijen en litho’s tot sculpturen en knipwerken, in twee zalen komt Jean Dubuffet opnieuw tot leven. Dwaal daarna ook nog even door de tuinen van het Rijksmuseum, hier staan 12 van zijn monumentale beelden opgesteld.

Werk uit de expositie Paper Art in CODA Apeldoorn

Paper Art in het CODA Museum

Binnenkort vind je ook de video's van het CODA Museum terug op ARTtube. Tot die tijd kun je gewoon in Apeldoorn genieten van de kunst van het CODA. Deze zomer exposeren zij Paper Art, waarbij je niet alleen kunt komen kijken, maar ook zelf aan de slag kan gaan in verschillende masterclasses. Denk bijvoorbeeld aan een eigen Paper Art sieraad maken of origami maken. Kijk hier voor een overzicht van alle activiteiten.

World Street Painting in Arnhem

World Street Painting in Arnhem

Getipt door Museum Arnhem: de werken van het World Street Painting Festival. Tijdens dit festival zijn verschillende pleinen in Arnhem door kunstenaars onderhanden genomen en gevuld met 2D of 3D straatkunstwerken tussen de 4 en 120 m2. Je kunt de werken nog t/m 3 september bekijken. 

ARTtube op Lowlands

ARTtube op Lowlands

Eigenlijk is het pas in augustus, maar nu ben je nog precies op tijd om kaartjes te kopen voor ons bomvolle Lowlands-programma. Bij de ARTtube-tent kun je tijdens Lowlands kunst kijken met je oren, kunstenaars ontmoeten, meedoen aan de Grote Kunst Kwis én mee op ARTtour over het Lowlands terrein. Kom ook! Binnenkort meer informatie. Lowlands vindt plaats van 18-20 augustus in Biddinghuizen.

Meer museumtips? Op de themapagina 'Nu te zien' vind je video's bij actuele tentoonstellingen.

2 video's

  • Hoeden door de eeuwen heen

    Een tijdreis door het hoedendepot van het Centraal Museum. Ninke Bloemberg, conservator Mode, vertelt je meer over de hoedengeschiedenis.

  • Jean Dubuffet - The Deep End

    Hoe kunnen gedachten, die alle kanten op schieten, verbeeld worden in een schilderij? En hoe kun je in een kunstwerk een wereld tonen die verder gaat dan de objectieve waarneming? Het hield Jean Dubuffet vanaf de jaren veertig altijd bezig.