Kunst ontdekken in Maastricht

‘Lijkt het ARTtube leuk om eens kunst te komen ontdekken in Maastricht?’ Ja, natuurlijk! Aanleiding van het tripje is natuurlijk het TEFAF, maar Visit Maastricht heeft meer voor ons in petto. Vanuit Rotterdam pakte ik, Lotte, namens ARTtube de trein richting het zonnige zuiden. Het tochtje Maastricht begint goed, ik mag namelijk blijven slapen in het prachtige Townhouse Hotel om zo de volgende ochtend fris en fruitig aan het kunstdagje te beginnen.

In het Townhouse, een mooi designhotel, staat een goodiebag klaar met het programma van vrijdag: ontbijt in het hotel - gegidst bezoek door de Taschen expositie in Museum aan ‘t Vrijthof - ondergrondse tour naar de beroemde kunstbunker uit WO2 - en kunst kijken op het TEFAF in het MECC. In dit blog neem ik je kort mee langs de hoogtepunten van deze kunsttrip.

Van kunstboeken tot kunststandaard - A Passion for TASCHEN

Museum aan ‘t Vrijthof staat tot 27 augustus in het teken van TASCHEN. Het hart van de expositie is gevormd rondom de verzameling van de bevlogen René Rousseau. A Passion for TASCHEN is de eerste expositie rondom de kunstuitgever ter wereld. De hele expositie nodigt uit om alle boeken te bekijken, maar geeft ook een bijzonder overzicht van de wereld om ons heen.

Bijzonder aan de uitgever Benedikt Taschen is dat hij niet terugdeinst om de tanden des tijds te vangen in een bijzonder boek. Zelfs de onderwerpen waar anderen voor terugdeinzen, als auto-ongelukken uit de jaren 50 (Car Crashes & Other Sad Stories), of swinger-gezelschappen in Amerika, pakt hij aan omdat ze de tijdsgeest van dat moment tonen. Ook al wilt niemand de uitgave in huis hebben. Hij noemt deze uitgaves dan ook liefkozend ‘Beautiful Losers’: boeken waar geen winst mee te behalen valt.

Taschen vindt de verpakking en presentatie van de boeken net zo belangrijk dan de inhoud van het boek. Elke exclusieve uitgave komt dan ook met een bijzondere standaard en verhaal, gemaakt door bijvoorbeeld Ai Weiwei, Allen Jones en Jeff Koons. Zo kun je als kunstliefhebber enigszins betaalbaar een werk van een beroemde kunstenaar in huis halen. Gelukkig is er binnen de expositie ook een hele ruimte gewijd aan het zelf bladeren. Een erg leuk inzicht in de wereld van de kunstboeken, en dus erg de moeite waard! De expositie A Passion for Taschen is te zien in Museum aan ‘t Vrijthof in Maastricht t/m 27 augustus. Voor wie verder wilt lezen, het NRC schreef een mooi stuk over de verzameleer René Rousseau, dat lees je hier.

Een bezoek in de kluis.

De kluis

Na Museum aan ‘t Vrijthof werden we met een privébusje naar de Sint-Pietersberg gereden. Verborgen in de Sint-Pietersberg vind je namelijk kilometers aan ondergrondse gangen. Een van de gangen leidt naar een grote kluis, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog de grootste werken uit de Nederlandse kunstcollecties waren verborgen. Erg bijzonder om te zien in wat voor kleine ruimte de doeken, ontdaan van hun lijst, werden opgerold en opgehangen. In de kluis was zelfs een klein isolatiesysteem gebouwd om de kunstwerken op een zo’n goed mogelijke manier te bewaren.

Ook binnen het grottenstelsel is veel kunst te bewonderen. Lokale kunstenaars werden in Maastricht gevraagd om hun stadsgezichten met houtskool in de grotten te verbeelden. Een ander materiaal blijft in de vochtige omgeving namelijk niet zitten. Ook grappig, de vrijwilligers die de rondleidingen in het gangenstelsel doen verbouwen ondergronds zelfs witlof, wat in het restaurant op de berg wordt geserveerd.

Het Stedelijk Museum maakte eerder een interessante video over kunst in de Tweede Wereldoorlog, waarin de bunker in Castricum erg leek op de kluis in Maastricht:

En dan natuurlijk het TEFAF

Mooie insight: de gids Jan vertelde ons dat zodra een bepaalde generatie overlijdt, er vaak een hele golf uit de kunstgeschiedenis opnieuw op de markt komt. Opvallend om te zien dat er deze TEFAF vooral veel werk van Chagall, Calder en Miró te vinden was.

De overgang van de ondergrondse gangen naar het sjieke TEFAF kon bijna niet groter. De ingang was versierd met meer dan 15.000 bloemen, de champagnebar reed op wielen door de hele expositieruimte heen en om me heen werden verschillende kunstwerken verkocht.

Het mooie aan TEFAF is dat je dicht op een kunstwerk mag kijken, de technieken kunt bewonderen en de reis door de kunstgeschiedenis met sprongen in de tijd kunt maken. Van grote tot kleine hoogtepunten en van design tot hedendaagse kunst, je vindt het op TEFAF allemaal. Mijn persoonlijke favoriet droeg een behoorlijk prijskaartje, een zeefdruk van David Hockney kostte €45.000. Nog even doorsparen dus :-) 

Bedankt Visit Maastricht, MECC, Townhouse Hotel, Museum aan 't Vrijthof voor de uitnodiging en de toffe ervaring!

7 video's