Kijktip van Brigitte Timmermans

Meer baby’s en peuters in de kunstmusea! Dat lijkt de leus van Brigitte Timmermans. Zij is de oprichter van het nieuwe online platform Kunstfanaatjes, dat zich richt op het museumbezoek met de allerkleinsten. Op kunstfanaatjes.nl vind je informatie over de mooiste kunstmusea van Nederland en tips & trucs hoe je een museumbezoek met kleine kinderen kunt overleven. We vroegen Brigitte naar haar favoriete ARTtube-video’s voor de allerkleinsten (en zichzelf natuurlijk). 

"Kunst is leuk & je kunt er niet jong genoeg mee beginnen. Op Kunstfanaatjes beantwoord ik praktische vragen van ouders, zodat ook het kunstmuseum op de radar komt te staan van jonge gezinnen. Kunst is namelijk hartstikke leuk én goed voor de hersenontwikkeling en het versterken en stimuleren van verbale en cognitieve vaardigheden van jonge kinderen.

Een goede voorbereiding is het halve werk 

Naast de praktische kant, is het verstandig om je inhoudelijk voor te bereiden op een museumbezoek. Er komen veel visuele indrukken op je kleintje af: van de reis, het gigantische gebouw, de strenge suppoosten tot mede-museumbezoekers en kunstwerken. Ik merk dat het mijn zoontje Max (2) erg helpt als we er thuis al over praten. Veel musea maken tegenwoordig prachtige prentenboeken en kunstvideo's, waardoor je de kunst thuis al tot leven kunt brengen. "

"Papegaai Paulo is gaaf! Deze praatgrage vogel woont in Boijmans Van Beuningen en gaat daar vaak op ontdekkingstocht. Net als mijn peuter. Boijmans is een van onze favoriete hang-outs. Elke keer ontdekken we er weer wat nieuws. In dit filmpje maakt Paulo kennis met een schilderij van Piet Mondriaan, vol kleuren, vormen en lijnen. Wat gebeurt er als er een lijn verplaatst wordt? Mondriaans beroemde primaire kleuren worden benoemd en ook voorzetsels als ‘onder, achter, boven, onder’. Mijn kleintje ‘papegaait’ alles na, super leerzaam dus! Na het filmpje zingen we het “pappa-gaja-lied” (in Max-taal): Papegaaitje leef je nog ieja deeja! De peuter houdt zelf enorm van verven, dus na dit filmpje wil hij altijd zo snel mogelijk aan de slag."

"Het contrastrijke werk van Mondriaan is erg geschikt voor jonge kinderen. Uiteraard hebben baby’s vanwege het zicht het eerste half jaar een voorkeur voor contrastkleuren en bijzondere patronen. De Victory Boogie Woogie in het Gemeentemuseum Den Haag is een van de lievelingswerken van mijn eigen kind. De kleuren, het ritme, de vormen: hij wordt er helemaal vrolijk van. Max komt hier al vanaf dat hij vier maanden oud is. Het allerlaatste werk van ‘meneer Piet’, zoals we hem noemen, maakt ons altijd zo vrolijk, dat we erbij gaan dansen. Wel voorzichtig natuurlijk, zodat er geen boze suppoosten op ons af komen rennen. Zo onbevangen als Max naar abstracte werken kijkt, daar zouden veel volwassenen wat van kunnen leren. Dat is ook zo bijzonder aan een museumbezoek met jonge kinderen: je leert een beetje kijken door hun ogen."

Size does matter bij Rothko!

"Een van mijn lievelingskunstenaars is Mark Rothko. Mensen in mijn omgeving vinden dat soms lastig om te begrijpen. Want wat is er zo boeiend aan een paar gekleurde rechthoeken? Ik vertel hen altijd dat je zijn werk in het echt moet zien, op groot formaat. Want size does matter bij Rothko!

Enkele jaren geleden struinend in Tate Modern, liep ik tegen een immens schilderij van Mark Rothko aan. Een overweldigende confrontatie. Eigenlijk dacht ik niets, ik voelde alleen maar. Dreiging, angst, depressiviteit maar ook een geluksgevoel. Zijn doeken lijken strakke composities, maar na een paar minuten verdwijnt de passiviteit en voel je de energie die ze uitstralen. De eerste paar minuten genoot ik enkel van de kleuren en de vormen die ik zag. Een beetje oppervlakkig, want het is natuurlijk geen esthetisch behangetje.

 

'There is no such thing as good painting about nothing" - Rothko

'There is no such thing as good painting about nothing' is wat Rothko altijd zei. Hij heeft altijd gestreden tegen een abstracte lezing van zijn werk. Simon Schlama schrijft in zijn boek 'The power of art: “Kan kunst ineens vol op de rem van de dagelijkse sleur staan, alle ruis naar de achtergrond verdringen en direct inzoomen op onze primaire gevoelens: doodsangst, extase, begeerte?”. Om met beeldende kunst zoiets te bereiken dacht men altijd een verhaal nodig te hebben. Maar Rothko kwam met een nieuwe beeldtaal. Hij noemde zijn schilderijen ‘een ontdekkingsreis, in een onbekende wereld die alleen kan worden betreden door wie risico durft te nemen’. 

In deze film op ARTtube (die gemaakt is bij de tentoonstelling Mark Rothko in het Gemeentemuseum Den Haag in 2014/2015) komen verschillende mensen, van kunsthistorici tot een choreograaf en zangeres, aan het woord die hun visie op het werk van Rothko delen. Superinteressant omdat het geen promopraatje over de kunstenaar is, maar iedereen écht een persoonlijke ervaring deelt. Behalve de inhoud, vind ik de film ook prachtig poëtisch gedraaid. Erg passend bij het werk van de kunstenaar."

Max bij Museum Boijmans Van Beuningen - fotografie Rob van Dalen

Brigitte is de oprichter van de blog Kunstfanaatjes. Op dit online platform onderzoekt ze de mogelijkheden voor ouders met jonge kinderen om ook van het museum te genieten.

Volg Kunstfanaatjes ook op Facebook, Twitter of Instagram.

3 video's

  • Mark Rothko

    Van blozend roze en jubelend geel, tot knallend blauw en somber zwart. Wanneer je voor de immense doeken van Mark Rothko (1903-1970) staat, voel je hoe je zijn wereld ingezogen wordt.

  • Zwaan zoekt een vriendje

    ‘Zwaan zoekt een vriendje’ is een prentenboek van het Kröller-Müller Museum. In deze animatie gaat ze op stap in de beeldentuin.

  • Paulo met Mondriaan

    Papegaai Paulo woont in het museum en gaat vaak op ontdekkingstocht. Deze keer maakt hij kennis met een schilderij van Mondriaan, vol kleuren, vormen en lijnen. Wat gebeurt er als er een lijn verplaatst wordt?