JAMES TURRELL - RODEN CRATER

Nicole Ex van See All This mocht als een van de weinige het levenswerk van James Turrell aanschouwen. En dat ging niet zonder slag of stoot, lees hier het hele verhaal.

Van sommige dingen weet je precies hoe en wanneer ze in je leven kwamen: mensen, dieren, huizen, steden, stukken landschap en in mijn geval werken van bepaalde kunstenaars. Mijn liefde voor lichtkunstenaar James Turrell begon in 2007 in Venetië, waar ik met mijn twee kleine zonen de tentoonstelling Artempo – When Time becomes Art in Palazzo Fortuny bezocht.

JAMES TURRELL - RODEN CRATER

‘Steek je hand eens uit’ zei de suppoost, toen hij ons zag staan voor een lichtgevende rechthoek op een vlakke wand. We keken er vreemd van op. Niet eerder waren we in een museum uitgenodigd een kunstwerk aan te raken. Onze handen raakten de muur niet, maar gleden door het platte vlak heen een onbekende ruimte in.

James Turrell (1943) onderzoekt licht, ruimte en de perceptie daarvan. Het leidt tot optische illusies en magische ervaringen. Zijn levenswerk bevindt zich in de woestijn van Arizona, waar hij aan het ‘grootste hedendaagse kunstwerk’ op aarde werkt dat nu al het achtste wereldwonder wordt genoemd. Van een uitgestorven vulkaan maakt hij een ‘naked-eye observatorium’. In Roden Crater bevindt zich een stelsel van tunnels, gangen, cirkelvormige ruimten en elipsvormige gaten die uitzicht bieden op de hemel, de zon, de maan en de sterren.

FOTO VAN JAMES TURRELL’S RODEN CRATER IN INTERIEUR, HAARLEM 2013

In 2012 kocht ik een registratiefoto waarop je Roden Crater ziet liggen midden in het oeroude woestijnlandschap tegen een helblauwe lucht. In de zomer van 2013 werd het me gegund Roden Crater te bezoeken. Het werd een pelgrimage, een spirituele ervaring in ruimte en tijd, want Roden Crater is een gewijde plek waar de architectuur van de hemel de aarde raakt en het maanlicht doordringt tot in het hart van de krater. Het heeft jaren geduurd voordat James Turrell foto’s vrijgaf van het interieur, laat staan dat hij een filmploeg toeliet. Uniek is dus deze 8 minuten durende mindocumentaire gemaakt door het LACMA – Los Angeles County Museum of Art. De video komt niet in de buurt van de echte ervaring, maar is zelfs dan indrukwekkend genoeg om te bekijken.

1 video's

  • Restauratie: Skyspace in M HKA

    Het dakterras van het M HKA heeft een eigen Skyspace (1998) van de kunstenaar James Turrell. Het is de enige Skyspace in België. Bekijk de restauratie van de Skyspace.