Hirst

Moeten kunstenaars altijd de waarheid vertellen? Om eerlijk te zijn: de kunstfilm die me op dit moment het meest fascineert staat niet op ARTtube maar op Netflix. Treasures from the Wreck of the Unbelievable is een documentaire die de ontstaansgeschiedenis laat zien van de grote dubbeltentoonstelling die Damien Hirst het afgelopen jaar had in twee musea in Venetië. De honderden imposante werken die daar werden getoond waren, aldus Hirst, allemaal zo’n tweeduizend jaar oud en in de jaren daarvoor opgedoken uit de zee bij Madagascar. De Netflix-documentaire toont hoe dat ging: we zien hoe de beelden worden ontdekt, hoe ze vanaf de zeebodem omhoog worden getakeld en wetenschappers die vertellen over het belang van deze fascinerende ontdekking. Hoewel?

Wie goed oplet ziet vanzelf dat er barsten in het verhaal ontstaan. Het ontdekkingsverhaal van de eerste wetenschapper die het schip gaat zoeken is al behoorlijk ongeloofwaardig, maar dat wordt erger als er een andere wetenschapper opduikt die werkzaam is aan de ‘Universiteit van Zwolle’ – juist ja. Wie op de tentoonstelling zelf een beetje had opgelet wist al dat Hirst project fictie is (met koraal begroeide beelden van Mickey Mouse waren niet heel gebruikelijk, tweeduizend jaar geleden) –het gaat Hirst vooral gaat om de manier waarop kunst kan spelen met de waarheid, met geloof, met verleiding. Dat maakt die film ook zo goed: je weet dat het gelogen is, maar Hirst doet er zoveel aan om je er toch in te laten geloven dat je bijna wilt worden verleid – nou ja, bijna dan.

Maar goed: na het zien van Treasures raakte ik gefascineerd door het idee van kunst en waarheid. Hoeveel zou er eigenlijk op ARTtube worden gelogen? Ik dacht aan Joseph Beuys die zijn eigen verleden (deels) bij elkaar fantaseerde.

En aan Jeff Koons die zijn leven tot een groot sprookje heeft getransformeerd waarin zijn werken perfecte decorstukken lijken. Natuurlijk hoopte ik een echte leugenaar te vinden, desnoods een mythe bouwer in de geest van Hirst en Beuys – maar dat viel nog niet mee. Wordt er wel genoeg gelogen op ARTtube?

0 video's

Verder verdiepen