Final Portrait - Film over Giacometti

Op zaterdag 2 december (14:00 uur) gaat de film Final Portrait in première in het Kröller-Müller Museum. In de film volgen we de wereldberoemde kunstenaar Alberto Giacometti in zijn doen en laten bij het portretteren van de bekende schrijver James Lord.  We duiken voor je in de geschiedenis van de bijzondere kunstenaar en de beeldhouwkunst.

Spitsvondigheid, humor en uitgesprokenheid staan bij Giacometti voorop. Zijn belofte dat het portret maar een paar uur duurt kan Giacometti niet waarmaken. Lord mist zijn vlucht. De paar uren worden al snel dagen. We zien de strubbelingen en frustraties in het proces en de uiteindelijke totstandkoming van Giacometti’s laatste meesterwerk.

Als je ooit een werk van Giacometti hebt gezien, dan weet je ze daarna direct te herkennen. De spitse figuren, die lijken te zijn gegrepen en gevormd door de wind, laten het vakmanschap van de kunstenaar goed zien. Als een soort voortsnellend mens in de stad. Ook Lisette Pelser, directeur Kröller-Müller Museum, werd door het werk van Giacometti gegrepen. Ze vertelt je wat zijn werk zo interessant maakt. 

Begin dit jaar blikte het Gemeentemuseum Den Haag terug op de belangrijkste ontwikkelingen in de Europese en Amerikaanse beeldhouwkunst. Van Rodin en Giacometti tot en met de draadsculpturen van Sandback en Bourgeois’ beroemde spinnen: in deze mini documentaire vertelt het Gemeentemuseum hoe sculptuur in de 20e eeuw de ruimte veroverden.

Distributeur Cinemien, die ook The Square naar Nederland bracht, brengt Final Portrait naar de Nederlandse filmtheaters. De film is vanaf 9 december te zien. 

De winactie voor kaarten voor de exclusieve première is beëindigd. De winnaars worden spoedig geïnformeerd. 

1 video's

Verder verdiepen