ENGAGEMENT - MARC BIJL EN LARA CROFT

BLOG BIJ HET EINDEXAMENTHEMA VWO 2015: 'ENGAGEMENT'

Het personage Lara Croft is zó bekend dat ze in zekere zin als een symbool of icoon kan worden gezien. Als er nu IETS is dat beeldend kunstenaar Marc Bijl prikkelt is het dít wel. Afbeeldingen die iedereen kent en herkent. Hij gebruikt deze overbekende beelden als uitgangspunt voor zijn kunst en geeft er zijn eigen draai aan.

Lara Croft

Lara Croft is een stoere en sterke virtuele archeologe die werkelijk nergens voor terugdeinst. Zij speelt een heldinnenrol in het spannende computerspel Tomb Raider. In dit spel zoekt ze naar schatten uit de oudheid waarbij ze wordt dwarsgezeten door gevaarlijke beesten of mensen. Ook komt ze allerlei lastige hindernissen tegen. Om dit alles te kunnen weerstaan heeft ze een heel arsenaal aan wapens tot haar beschikking.
Over het algemeen wordt Lara aantrekkelijk gevonden. Het schijnt dat ze dat te danken heeft aan haar sexy curves. Vrouwen zien haar vooral als een rolmodel voor 'girlpower' omdat ze bepaald niet over zich heen laat lopen. Haar populariteit is immens groot en er worden zelfs lookalike-wedstrijden georganiseerd. Kijk hier als je meer wilt weten over het spel Tomb Raider en Lara Croft.

Marc Bijl

Eind 2012 was in het Groninger Museum een grote overzichtstentoonstelling te zien met het werk van Marc Bijl. De titel van deze tentoonstelling was Urban Gothic, een benaming die enigszins duister en ontoegankelijk klinkt. Bepaald licht en vrolijk zijn de werken van Marc Bijl dan ook niet te noemen. Dat heeft misschien te maken met de obscure subcultuur, waarin hij zich tijdens zijn academietijd ophield. Marc Bijl runde toen een kraakcafé en speelde in de niet geheel onbekende postpunkband Götterdämmerung. Het waren de jaren '80 en een periode van anarchie en rebellie. Dat laatste is nog steeds een terugkerend thema is in het werk van Marc Bijl, wat ook te zien is aan de met spuitverf aangebrachte teksten, die letterlijk uit de Street Art afkomstig lijken te zijn.

Bekijk hier een interview met Marc Bijl:

Marc Bijl in het Groninger Museum

Kunstactivist

Marc Bijl heeft de intentie om mensen die naar zijn kunst komen kijken te confronteren. Hij noemt zichzelf dan ook een kunstactivist. Radicalisering vindt hij essentieel voor een kunstenaar. Als je kijkt naar de stappen in de kunstgeschiedenis die tot veranderingen leidden, vindt hij, zijn dat altijd radicale besluiten geweest. Omdat het werk van Marc Bijl heel sterk over radicaliseren gaat wil hij dat met de meest extreme herkenningstekens laten zien. Hij gebruikt daarom beladen symbolen zoals hakenkruizen en pentagrammen of de Amerikaanse vlag. Door de symbolen en iconen te vervormen wil hij vragen oproepen naar welke maatschappelijke macht deze symbolen verwijzen. Dat vervormen doet hij door onder andere de beelden te laten branden of erin te snijden.

MARC BIJL, BURNING PEACE, 2004

Engagement

Bij Lara Croft veranderde hij haar beeltenis door het te overgieten met zwarte epoxy. De kleverige teerachtige hars druipt van haar af, waardoor ze er plotseling vies uitziet in plaats van sexy en stoer. Ook stopte hij een sigarettenpeuk in haar mond en gorde hij haar een bomgordel om. Door deze ingrepen werd Laura Craft een kunstwerk. Marc Bijl maakte het werk in 2002 en gaf het de titel 'La Rivoluzione siamo Noi'.

De laatste tijd werkt Marc Bijl meer en meer met bekende beelden uit de kunstgeschiedenis. Vooral met de minimalistische kunst uit het begin van de 19e eeuw. Hij is op zoek naar abstracte denkramen waarbinnen hij, zoals hij dat zelf in een interview noemde, 'de complexe wereldproblematiek aan de kaak kan stellen'. En dat klinkt als Engagement. Politiek engagement om precies te zijn.

0 video's