ENGAGEMENT - JOEP VAN LIESHOUTS 'NEW TRIBAL LABYRINTH'

BIJ HET EINDEXAMENTHEMA VWO 2015: 'ENGAGEMENT'

Joep van Lieshout is niet zomaar iemand. Hij behoort tot de top drie van de meest succesvolle kunstenaars van Nederland en exposeert over de hele wereld. Hierdoor is hij vaak op reis, maar ook dan gaat het werk gewoon door. Hij runt namelijk een strak georganiseerd bedrijf waar maar liefst twintig mensen werken. Zij werken mee aan de uitvoering van de kunstprojecten die Joep van Lieshout ontwerpt en bedenkt. Het bedrijf heet Atelier Van Lieshout en is ook wel bekend onder de naam AVL.

NEW TRIBAL LABYRINTH, 2014

Joep van Lieshout vindt dat wij in een consumptiemaatschappij leven, waar roekeloos van alles wordt genuttigd en waar niemand zich nog echt verbonden voelt met de producten die worden geconsumeerd. Landbouw en industrie spelen nog nauwelijks een rol en mensen zijn mijlenver verwijderd van het productieproces.

HET LEUKE VAN KUNSTENAAR ZIJN, IS DAT ALS JE ONTEVREDEN BENT OVER DE WERELD, GEWOON EEN BETERE KUNT VERZINNEN.

'New Tribal Labyrinth'

Het liefst wil Joep van Lieshout een maatschappij waarin wél sprake is van die verbondenheid. Een goed voorbeeld daarvan vindt hij de periode van de industriële revolutie in de 18e eeuw. Een tijd waarin mensen, met behulp van machines, de dingen die ze nodig hadden nog zelf produceerden. Eigenlijk wil Joep van Lieshout de afstand tussen mens en industrie weer één geheel laten worden. Om dit te verwezenlijken bedacht hij een hele nieuwe samenleving, die hij vorm gaf in het kunstproject 'New Tribal Labyrinth'.

In de verzonnen wereld van het 'New Tribal Labyrinth' leven geen rassen of nationaliteiten, maar verschillende stammen. Landbouw, industrie en rituelen zijn in deze zelfvoorzienende samenleving heel belangrijk. Het geheel bestaat uit een serie kunstwerken waarin de fantasie van Joep van Lieshout een concrete vorm heeft gekregen. Allerlei kunstvormen komen hierin samen, waardoor een echt totaalkunstwerk is ontstaan.

INSECT FARM, 2012

'Hagioscoop'

Joep van Lieshout startte het kunstproject in 2010 en het is nog steeds in ontwikkeling. Het eerste kunstwerk dat hij voor de 'New Tribal Labyrinth' ontwierp, is een boerderij met de naam 'Hagioscoop'. De boerderij stamt uit het denkbeeldige 'jaar nul‚'. Dat is dus helemaal aan het begin van de jaartelling van 'New Tribal Labyrinth'.

Hagioscoop

De boerderij bestaat uit vier delen; een slaapgedeelte voor de boerenfamilie, een keuken, een timmermanswerkplaats en een stal voor een schaap en een ezel. De boerderij is best wel groot en je kunt door de raampjes naar binnen kijken. Tijdens het Amsterdam Art Weekend in 2012 stond het op het Museumplein in Amsterdam en was daar te bezichtigen.

Wat Joep van Lieshout ook ontwierp, was een zagerij en een kaasmakerij, de 'Saw Mill' en 'Cheese Maker'. De 'Cheese Maker' is rechtstreeks verbonden met de 'Milking Machine', een melkerij die de melk aanlevert voor de kaasmakerij. De 'Milking Machine' is op zijn beurt weer aangesloten op een koe, zodat er gesloten systeem ontstaat. De kazen die worden gemaakt zijn geperst en rechthoekig van vorm, dat is immers veel handiger dan onze ronde kazen.

Sawmill/Cheesemaker, 2013

Wat de industrie betreft, ontwierp Joep van Lieshout hoogovens, staalgieterijen, raffinaderijen en chemische installaties. Deze installaties werden door AVL gerealiseerd en een van de hoogovens is maar liefst 9 meter hoog. Sommige van de apparaten werken echt en dat is natuurlijk heel bijzonder. Ook bijzonder is het dat er helemaal geen elektriciteit aan te pas komt. Alles wordt door mankracht aangedreven.

Utopie

Het einddoel van het project New Tribal Labyrinth, is dat er 7 of 8 kleine boerderijen uit verschillende imaginaire tijdperken worden gebouwd. Door de boerderijen via gangen, tunnels, deuren en luiken met elkaar te verbinden, ontstaat er uiteindelijk één groot boerderijenlabyrint. Joep van Lieshout vindt dat kunst iets moet toevoegen aan de wereld. Al is het maar dat mensen gaan nadenken en niet alles vanzelfsprekend vinden. Wat hij ooit graag zou willen, is een heel fantasieland volbouwen met machines en kunstwerken. Een soort openluchtmuseum met gebouwen, fabrieken, woonunits en beelden. Eigenlijk wil Joep van Lieshout een wereld maken die er niet is, maar er wel zou kunnen zijn en dat is een utopie.

THE TECHNOCRAT, ALCOHOLATOR, 2004

De Blikopeners (peer educators) van het Stedelijk Museum bezochten Joep van Lieshout op zijn bedrijf AVL. Voor de serie What the Art?! maakten ze een video, die je hieronder kunt bekijken.
Ben je benieuwd hoe New Tribal Labyrint zich verder ontwikkelt dan kun je het beste de website van Atelier van Lieshout in de gaten houden.

2 video's

  • What the Art?! Joep van Lieshout

    Blikopeners Koen en Esha gaan langs in het bijzondere atelier van Joep van Lieshout om meer te weten te komen over zijn laatste serie werken.

  • Dutch Profiles: Atelier van Lieshout

    Het werk van Joep van Lieshout balanceert tussen kunst en design. Hij wil dat zijn werk geïntegreerd is in het dagelijks leven en niet simpelweg bekeken wordt.