ENGAGEMENT: CONSTANT NIEUWENHUYS EN NEW BABYLON

BLOG BIJ HET EINDEXAMENTHEMA VWO 2015/2016: 'ENGAGEMENT'

Toen Constant Nieuwenhuys na de Tweede Wereldoorlog in Duitsland kwam, zag hij de in puin gebombardeerde steden. Hier en daar stonden nog slechts wat resten van gebouwen overeind, waardoor het geheel een surrealistische aanblik bood. Natuurlijk kunnen kapotgeschoten steden herbouwd worden, maar het wordt nooit meer zoals het was.

NATUURLIJK KUNNEN KAPOTGESCHOTEN STEDEN HERBOUWD WORDEN, MAAR HET WORDT NOOIT MEER ZOALS HET WAS.

New Babylon

Dat idee fascineerde Constant Nieuwenhuys en prikkelde zijn fantasie. Het bracht hem op het idee dan maar meteen een hele nieuwe samenleving te verzinnen. De ideeën die hij hierover had, zouden tot uitdrukking komen in de architectuur. Het werd een twintig jaar durend project en hij noemde het New Babylon. 

CONSTANT NIEUWENHUYS, BETER BEKEND ONDER ALLEEN ZIJN VOORNAAM, CONSTANT, BEGON MET NEW BABYLON IN 1956, WAARBIJ HIJ ZIJN IDEEëN OVER EEN NIEUWE MAATSCHAPPIJ EN ARCHITECTUUR VASTLEGDE IN TEKSTEN EN TEKENINGEN.

Dat werd de basis van waaruit hij verder zou werken. Hij woonde toen in Alba, Italië, waar aan de rand van de stad, zigeuners in modderige krottenwijken leefden. Hij ontwierp voor deze mensen een eenvoudig en leefbaar zigeunerkamp. Vandaaruit ontwierp hij het eerste architectonische ontwerp voor New Babylon. Al met al heeft Constant bijna twintig jaar aan de uitwerking van New Babylon gewerkt. Hij maakte een enorme hoeveelheid maquettes, kaarten, schilderijen, tekeningen en films. Ook hield hij lezingen en schreef hij artikelen over zijn project.

AL MET AL HEEFT CONSTANT BIJNA TWINTIG JAAR AAN DE UITWERKING VAN NEW BABYLON GEWERKT.

Cobra

Eigenlijk was Constant kunstschilder en maakte hij lange tijd deel uit van de CoBrA- beweging. Rond 1950 raakte Constant geïnteresseerd in het schilderen van architecturale vormen. Hij kende de architect Aldo van Eyck en kreeg van hem zijn studieboeken te leen. Dat wakkerde zijn belangstelling voor bouwkunst aan en hij besloot een tijdje architectuur te gaan studeren.

Constant verbond zich aan deze groep omdat de ideeën over stedenbouw hem aanspraken. In het (heel) kort kwamen deze ideeën erop neer, dat een andere manier van steden bouwen, ook een andere manier van leven met zich mee zou brengen. Dit sloot aan bij zijn eigen denkwijze over stedenbouw.

OP EEN BEPAALD MOMENT ONTMOETTE CONSTANT DE FRANSE SCHRIJVER EN THEORETICUS GUY DEBORD, DIE EEN GROEP MET DE NAAM INTERNATIONAAL SITUATIONISME HAD OPGERICHT.

Homo Ludens

Een boek van Johan Huizinga met de titel Homo Ludens had ook veel invloed op de denkwijze van Constant. Homo Ludens betekent letterlijk 'spelende mens', maar je zou het ook kunnen vertalen als een mens die creatief en avontuurlijk is. Johan Huizinga was van mening dat het element van spel onontbeerlijk is in het maatschappelijke en culturele leven. Die gedachte sprak Constant bijzonder aan.

Utopie

Het project New Babylon is een echt utopisch ideaal. Al is het maar omdat niemand er hoeft te werken. In de gedachte van Constant zouden mensen door de toenemende automatisering, vrij zijn van verplichtingen en hun dagen op creatieve wijze kunnen doorbrengen. Alles in New Babylon is zo ingericht dat de bewoners hun creativiteit volledig kunnen uiten en zo spelenderwijs vorm kunnen geven aan hun leven en woonomgeving. New Babylon bestaat uit verschillende, met elkaar verbonden delen. De bouwwerken zijn overdekte constructies die zich als een soort honingraat over de aarde vertakken.

Het geheel staat op hoge pilaren, zodat er onder de gebouwen verkeerswegen kunnen lopen. Op de daken kunnen vliegtuigen landen en zijn er wandelpaden aangelegd. Binnen in de ruimtes worden licht en klimaat kunstmatig geregeld.

Netwerk

New Babylon heeft geen vaste afmetingen en het kan in de loop van de tijd uitgebreid worden. De steden functioneren als netwerken, waar mensen ideeën met elkaar kunnen uitwisselen en tot stand kunnen brengen. De bewoners verplaatsen zich met liften en trappen en zijn niet gebonden aan een vaste plek.
In oktober 2015 organiseert het Gemeentemuseum samen met het Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia in Madrid een grote tentoonstelling over New Babylon. Deze tentoonstelling komt in de zomer van 2016 gedeeltelijk naar het Gemeentemuseum en tegelijkertijd zijn er tentoonstellingen in het Cobramuseum en Museum Kranenburgh.

Bekijk hier een film over New Babylon:

 

1 video's

  • Constant - New Babylon

    Een wereld zonder grenzen. Mensen die niet hoeven te werken, maar vrij zijn om te spelen en te reizen. Dat is voor Constant de basis voor zijn New Babylon.