Dé museumtips van maart

Er is weer genoeg nieuws te zien in de museumwereld. Zie je door de bomen de kunst niet meer? Wij geven je 5 tips - met bijbehorende video's als inspiratie.

Casper Verborg - Shuffle

1. Laatste kans! Casper Verborg in Museum Arnhem - t/m 19 maart

In Museum Arnhem vind je nu de 30e editie van het Gelders Balkon, een podium in Museum Arnhem voor aan Gelderland gerelateerde kunstenaars of kunstinitiatieven. Deze editie staat in het teken van Casper Verborg, die onlangs de Siger White Award 2016 won.

In de tentoonstelling toont Verborg een selectie van zijn werk dat in de afgelopen twee jaar is ontstaan. Zijn schilderijen zijn plekken waar alles gebeurt en tegelijkertijd niets. Parallelle werelden komen samen waarin heden en verleden tegelijkertijd aanwezig zijn. We denken te begrijpen wat we zien. Maar, net als in het echte leven waarin alles gekaderd en logisch lijkt te zijn, is toch ineens alles anders dat je dacht...

 

Ed van der Elsken, Beethovenstraat, Amsterdam (1967) Nederlands Fotomuseum / © Ed van der Elsken / Collection Ed van der Elsken estate

2. Een online tijdreis door het leven van Ed van der Elsken door het Stedelijk Museum Amsterdam

Een jager op fotografisch wild, zo noemde hij zichzelf: Ed van der Elsken. Een fotograaf die zijn prooi verleidde, uitdaagde en precies op het juiste moment toesloeg. Het was een uniek figuur die Ed. Als straatfotograaf ging hij in steden als Parijs, Amsterdam, Hong Kong en Tokio op zoek naar zelfbewuste mensen en de tegendraadse jeugd. Zijn foto’s en films zijn geworteld in hun tijd, maar tegelijkertijd tijdloos. Het Stedelijk Museum ontwikkelde daarop niet alleen een bijzondere overzichtstentoonstelling in het museum, maar ook een mooie online tool met verschillende verhalen over Elskens leven en zijn invloeden.

Reis door zijn leven of luister naar persoonlijke verhalen van fotografen, vrienden of journalisten. Binnenkort wordt ook het derde verhaal gepresenteerd. Kijken dus!

 

Kasper Bosmans in De hallen Haarlem.

3. 24-26 maart: Haarlemse Lente in Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem

Het begin van de lente vier je natuurlijk in De Hallen Haarlem! In het museum vind je dit weekend niet alleen het werk van Richard Tuttle, Evelyn Taocheng Wang en Kasper Bosmans geïnspireerd op de Haarlemse geschiedenis en collecties van het Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem. Tijdens de Haarlemse Lente kun je hier ook terecht voor artist talks, rondleidingen, muziek, performances én de opening van de expositie Barbarians & Philosophers en Museum in Bloom. Ga voor meer info naar: activiteiten & educatie in De Hallen Haarlem.

 

Dalí, Les dîners de Gala

4. 18 april: Surrealisme proeven - Sterrendiner in Boijmans

De surrealistische kunstenaar Salvador Dali deed meer dan schilderen… hij stond ook graag in de keuken! In 1973 schreef hij het kookboek ‘Les dîners de Gala’. Het boek staat vol met levendige en soms onmogelijke recepten en is net zo surrealistisch als je van de kunstenaar zou verwachten. Speciaal voor de tentoonstelling ‘Gek van surrealisme’ hebben vier Rotterdamse topchefs – samen goed voor zes Michelinsterren, zich laten inspireren door Dalí’s extravagante kookboek.

Chefs Erik van Loo, Fred Mustert, Gert Blom en Mario Ridder schotelen je een exclusief surrealistisch viergangendiner voor in het museumrestaurant Het Paviljoen. Voor de editie op 18 april is nog een aantal tafeltjes beschikbaar. Kaarten voor de laatste avond zijn hier te bestellen.

Om alvast in surrealistische sferen te komen laat Saskia Van Kampen-Prein, conservator Moderne en hedendaagse kunst in deze video de passie en belevingswereld zien van kunstenaars als Max Ernst, Rene Margritte en Salvador Dalí.

 

Béla Tarr - Till the End of the World. Foto: Hans Wilschut

5. Tot 7 mei: Béla Tarr – Till the End of the World in EYE Filmmuseum

Béla Tarr wordt wereldwijd beschouwd als één van de meest invloedrijke filmauteurs van de afgelopen dertig jaar. In 2011 besloot hij te stoppen met filmen, maar voor EYE heeft hij nog één de camera gepakt om zijn allerlaatste scène te filmen. Het is zijn boosheid over de houding binnen Europa, en met name in Hongarije, tegenover vluchtelingen, die hem ertoe aanzet een statement te maken.

Speciaal voor EYE heeft Tarr een tentoonstelling ontwikkeld die zich verhoudt tussen film, theaterdecor en installatie. Met samengestelde beelden uit verschillend filmmateriaal toont hij niet alleen zijn sombere wereldbeeld, maar tegelijkertijd zijn mededogen voor degenen die zijn buitengesloten van onze samenleving.

Rondom de expositie organiseert EYE verschillende filmavonden en lezingen. Kijk hier voor de randprogrammering.

 

5 video's

 • Gek van surrealisme

  Introductiefilm bij de tentoonstelling Gek van Surrealisme in Museum Boijmans Van Beuningen. Het museum laat de passie en belevingswereld zien van kunstenaars als Salvador Dalí, Max Ernst, René Magritte en Joan Miró, alsmede hun verdraaiingen van de dagelijkse werkelijkheid.

 • Ed van der Elsken - De verliefde camera

  Ed van der Elsken omschreef zichzelf ook wel als een jager. Een fotograaf die zijn prooi verleidde en uitdaagde en precies op het goede moment toesloeg. Maar hij was meer dan dat.

 • Casper Verborg’s Paralelle werelden

  Een beeldend kunstenaar, wonend en werkend in Arnhem, die parallelle werelden laat samenkomen waarin het heden en verleden tegelijkertijd aanwezig zijn: Casper Verborg.

 • Tuttle, Bosmans en Wang in Frans Hals Museum - Hal

  Poëzie, sensitiviteit en elegantie zijn begrippen die de boventoon voeren in de serie solotentoonstellingen in De Hallen Haarlem. Het museum heeft drie kunstenaars uitgenodigd om nieuw werk te maken, dat is geïnspireerd op de (Haarlemse) geschiedenis en de collecties van het Frans Hals Museum.

 • Béla Tarr - Till the End of the World

  Interview met de Hongaarse filmmaker Béla Tarr en Director of Exhibitions Jaap Guldemond over de tentoonstelling Till the End of the World in EYE Filmmuseum.

Verder verdiepen