De kijktips van Richard van der Laken

Op dinsdag 23 en woensdag 24 mei vindt het evenement 'What Design Can Do' plaats in Muziekgebouw aan 't IJ. Oprichter Richard van der Laken tipt zijn favoriete elementen uit het programma, met extra kijktips op het gebied van social design. 

 

"If things are bad, that’s good. It is not about the world of design, it is about the design of the world.”

Over design leadership

Dit zijn zomaar een tweetal uitspraken van één van de meest uitgesproken en intelligente ontwerpers van mijn tijd: Bruce Mau. Als graphic design student stond Mau al symbool voor maatschappelijke betrokkenheid, en design leadership. Een man die naast geweldige ontwerpen voor talloze bedrijven, instituten, magazines en tentoonstellingen ook het boek S,M,L,XL met Rem Koolhaas maakte. Daarnaast schreef hij visuele boeken zoals Massive Change, waarin hij de rol van design in onze maatschappij onderzocht en duidde.

Een absolute visionair die ook nu nog steeds de toon bepaalt. Mau is een Canadees, woonachtig en werkzaam in Chicago met zijn organisatie Massive Change Institute. Aanstaande 23 mei geeft hij tijdens What Design Can Do een Manifesto Workshop. Een dag later sluit hij What Design Can Do af met een lezing in de grote zaal. Voor iedereen die iets van design weet, wil, of wil weten, is dit eigenlijk een must-see. Ik kijk er nu al naar uit.

Onderstaande video tilt vast een tipje van de sluier over Mau's visie op design.

Over design kritiek

Alice Rawsthorne is al jaren één van de meest gerenommeerde designcritica van de wereld. Overal wordt ze ingevlogen om haar visie en kennis te delen over design en de toekomst. Wat zo mooi is aan Rawsthorne, is haar kracht om diepgaand te vertellen over een stoel. Of haar enthousiaste visie op een ander product waar je niet direct de diepgang van ziet. Ook heeft ze een sterke focus op de maatschappelijke betekenis van design, de impact die design heeft op ons milieu en de kracht die design kan hebben om onze wereld beter en mooier te maken. Kortom, een zeer bevlogen dame die What Design Can Do zal openen. 

Over activisme in de media

Harry Pearce is een Britse grafisch ontwerper en onderdeel van het vermaarde kantoor Pentagram. Pearce werkt naast zijn reguliere projecten al 25 jaar voor Witness. Een organisatie die zich inzet om "trains and supports activists and citizens around the world to use video safely, ethically, and effectively to expose human rights abuse and fight for human rights change.” Zoals beschreven op hun website. 

Bewustwording van de vrijheid van meningsuiting en de pers is actueler dan ooit tevoren.  Pearce laat zien dat je als ontwerper actief betrokken kan zijn en ook echt verschil kan maken. Een mooi mens, een steengoede ontwerper en natuurlijk ook te zien op What Design Can Do.

Over The principles of Democratic Design
IKEA is iedereen bekend. Ze zijn de grootste meubelleverancier ter wereld. Iedereen heeft wel iets van IKEA in zijn of haar huis. Vroeger stond IKEA bekend als goedkoop en van matige kwaliteit. In de afgelopen jaren is dat imago van IKEA sterk ten positieve veranderd. Dat komt doordat IKEA zelf veranderd is. Hun producten zijn niet langer ‘goedkoop’, maar ‘betaalbaar’. Kortom, bereikbaar voor iedereen. Dat is echt een fundamentele strategische koerswijziging die gaat over de Principles of Democratic Design.

Ze nemen dat idee serieus. Ze bezoeken honderden woningen overal ter wereld en kijken zo naar de behoeftes en wensen van mensen met een kleine beurs. Omdat IKEA zo groot is, heeft iedere keuze een ongekende impact. Zodra de designafdeling kiest voor een dop van kurk, kan dat invloed hebben op de wereldwijde kurkindustrie. Echt waar. 

Belangrijke schakel in dit verhaal is Marcus Engman. Hij is Head of Design van IKEA en daarmee één van de meest invloedrijke ontwerpers ter wereld. Denk daar maar eens over na! Onderstaande commercial van IKEA is mijns inziens echt, eerlijk, precies dat wat ze doen. Mooi om te zien dat IKEA het verhaal niet mooier hoeft te maken, het is gewoon een mooi verhaal. 

What Design Can Do vindt plaats in het Muziekgebouw Aan 't IJ op dinsdag 23 en woensdag 24 mei. Kijk hier voor meer informatie.

 

1 video's

  • The Next Promise of Design

    Hoe willen en kunnen ontwerpers zich verhouden tot de grote vraagstukken van de 21ste eeuw? In het gesprek na afloop, onder leiding van designcriticus Gert Staal, werd gesproken over de specifieke kwaliteiten van Dutch Design in 2009.

Verder verdiepen