De kijktip van... Luuk Heezen

Luuk Heezen weet als geen ander wat er speelt in de kunst- en museumwereld. Samen met Mister Motley presenteert hij het kunstprogramma Kunst is Lang. Hij maakt met 'Nooit meer slapen' nachtelijke reportages voor de VPRO en Radio 1. En voor ARTtube trommelt hij museumdirecteuren en curatoren uit bed voor de serie 'Waar je 's nachts voor terugkomt. Zijn favoriete ARTtube-video? Een blik in het atelier van Berlinde de Bruyckere.

 

Film still uit de video: 'In het atelier van Berlinde de Bruyckere' - gemaakt door Gemeentemuseum Den Haag.

"Wat mij betreft is de mooiste ARTtube-video het portret van de Vlaamse beeldhouwer Berlinde de Bruyckere. We leren haar kennen in haar schitterende, lichte atelier in een oude school in de haven van Gent. Weg van het vluchtige dagelijks leven, doet ze met een team van assistenten heel zorgvuldig materiaalonderzoek om tot haar kwetsbare en wonderschone beelden te komen. Tegen de muur hangen de afbeeldingen van olieverfschilderijen van een paar eeuwen geleden als geestverwanten. Luisterend naar de eloquente De Bruyckere en meekijkend in haar wereld voel je dat hier niet gewerkt wordt voor iets banaals als een volgende tentoonstelling, maar voor de eeuwigheid, voor een schoonheid en kracht die uitstijgt boven het alledaags geneuzel."

Filmstill uit aflevering 2 - 'Waar je 's nachts voor terugkomt: De Pont Museum'

 Extra kijktip

Voor ARTtube bezoekt Luuk Heezen verschillende musea na sluitingstijd. In de reeks Waar je 's nachts voor terug komt laten museumdirecteuren en curatoren me zien van welk werk zij het meest genieten als het licht uit is en de laatste bezoeker is verdwenen. Mooie, korte verhalen: weg van de waan van de dag, en zonder alledaags geneuzel.

Benieuwd? Bekijk de eerste afleveringen op onze Facebook-pagina

1 video's