De Groene Stad

Cyril van Sterkenburg, directeur van Vandejong, vindt dat je ergens vóór moet zijn als je iets wil veranderen. Zo is ze voor meer groen in de openbare ruimte in de vorm van postzegelparkjes, voor een rooftop revolution om alle daken te vergroenen en voor zoveel mogelijk stoeptegels eruit om ruimte te geven aan gewildgroei (lees: onkruid). In de eerste blog in deze serie deelt ze haar tips en inspiratie om de stad groener te maken.

 

Groeiende huizen en straatverlichting op plantenergie

Het zou geweldig zijn om de stad te vergroenen op alle vlakken. Ik stel me een stad voor waar de energie voor straatverlichting wordt geleverd door planten. Waar huizen ‘groeien’. Waar zwerfplastic wordt omgezet tot nieuwe grondstof voor kleding. Waar je jezelf kunt verwonderen en waar het ook nog eens heel gezond en gelukkig leven is. Kortom: een stad waar groen de norm is. Het lijkt een utopie, maar het is dichterbij dan je denkt als je de creatieven en kunstenaars van deze wereld mag geloven...

 

Urban Forestry door Stefano Boeri

https://vimeo.com/245812759

Stefano Boeri en zijn team willen het aantal bossen en bomen in de stad Milaan verveelvoudigen om klimaatverandering tegen te gaan en het leven in de stad aangenamer en gezonder te maken. En in China wil hij dit met het project Liuzhou Forest City op nog veel grotere schaal gaan doen. Fantastisch om zo groot te denken. De groenste stad van Nederland is Den Haag. Vergeleken met deze plannen slaat dat natuurlijk nergens op.

 

Barbapapa/mama-huizen van Winy Maas

Winy Maas bedacht het ‘Barbapapa-huis’. Een huis dat groter of kleiner wordt op basis van je behoeften (en die van de buren). Dit idee op zich kan wonen al voor altijd veranderen, maar hoe fantastisch zou het zijn als je huis echt organisch met je meegroeit? Dus niet alleen groter of kleiner wordt op basis van je behoeften, maar een huis dat groeit en groeit en groeit.

 

Living Light van Ermi van Oers

De door Ermi Oers ontworpen Living Light is technologische magie. Deze lamp gaat aan als je de plant aait. Maar de technologie is al veel verder. Op dit moment wordt geprobeerd om deze verlichting toe te passen in een park. Als er niemand is, is het donker. Als je langsloopt of fietst gaat de verlichting aan. De elektriciteit wordt opgewekt door de planten in het park. Pure poëzie.

 

The Miracle Garden van Elspeth Diederix

Fotograaf/beeldend kunstenaar/hovenier Elspeth Diederix heeft een verwondertuin gemaakt, middenin de stad. Via een eigen campagne op straat, bereikt ze alle mensen in Amsterdam. Nieuwsgierig geworden? Kom dan naar het Erasmuspark in Amsterdam-West en bewonder de prachtige bloementuin zelf.

 

Bio Art Supplies bij Mediamatic

http://theartofimpact.nl/projecten/bio-art-supplies/

Kunst: schimmels die plastic stof maken voor kleding. Ja, dan weet ik het dus niet meer. Kunst, technologie, mode, duurzaamheid... Van zo’n project ga ik me nog meer verheugen op de toekomst.

0 video's

Verder verdiepen