De ARTtube Designroute

Het is weer Dutch Design Week! Met ruim 2500 ontwerpers en tientallen locaties in Eindhoven kun je helaas niet alles zien. Wij helpen je graag op weg.

Studio RENS onderzocht het kleurgebruik van Auping. Elk vlakje is één verkocht bed. Een grote fysieke infographic toont het verschil van kleurkeuzes in cultuur en landen.

Studio RENS - Halvemaanstraat 24 (bij Piet Hein Eek)

Studio RENS bevindt zich op het fabrieksterrein van Piet Hein Eek. In hun studio onderzoeken en spelen Stefanie en Renée met de mogelijkheden van kleuren in fysieke objecten of op specifieke materialen. In opdracht van Auping, het beddenmerk, brachten ze het kleurgebruik van de verkochte bedden in vier verschillende landen in kaart. Voor de Dutch Design Week bouwden ze hun hele studio om tot visuele en fysieke infographic die in één oogopslag de kleurkeuzes van vier verschillende landen toont. Van het bedframe, tot de afwerking elk vlakje is één verkocht bed. Waar Duitsland veel gekleurde bedden kiest, zijn de keuzes van Scandinavië veel minimalistischer. En wie kocht in Nederland dat ene gele bed? Interessante vraagstukken die zeker naar meer smaken. 

En als je hier dan toch bent, vergeet dan niet even binnen te stappen bij de wereld van Vrienden op het Pixelhof en natuurlijk de fabriek van Piet Hein Eek. Bij Vrienden vind je een modelwoning ingericht met sjieke sjoeltafels en bijzondere toepassingen van een groep bevriende ontwerpers, onder wie Floris Hovers. 

Young Collectors curated by Studio Thier & Van Daalen, Juliusstraat

Young Collectors curated by Studio Thier & Van Daalen - Juliusstraat 62 

Middenin een Eindhovense woonwijk ligt de gele loper uitgerold. Achter de deuren van een traditioneel jaren 30 rijtjeshuis zit een verborgen parel verscholen. Met een opdracht voor een bijzondere keuken, groeide het idee van een open huis gevuld met werk van jonge makers. De inwoners, tijdelijk slapend op zolder, leek het wel mooi: een galerie voor 10 dagen waar jonge ontwerpers hun werk in gebruik kunnen tonen. Met perfecte styling door Studio Thier & Van Daalen en een aantal interieurgrapjes kijk je je ogen uit. Het resultaat is een bijzonder uitstapje naar een huis waar je direct in wilt trekken. Met werk van o.a. Mae Engelgeer, Studio Noortje en Studio Lotte Douwes. 

Young Collectors vind je op de Juliusstraat. Het huis is te bezoeken tussen 14:00 - 18:00 uur. 

Eerder te zien in Milaan, nu in De Kazerne: "May I Have your Attention Please?" van Maarten Baas.

Kazerne - Paradijslaan 2-8

In de Kazerne wordt de relatie tussen De Stijl en ontwerpers van nu bekeken. Met een focus op social design, waaronder changemakers Atelier NL en Dave Hakkens, worden hedendaagse problemen en oplossingen bekeken. In het oog springt de installatie met de aandoenlijke stoelen van Maarten Baas: "May I Have Your Attention Please?". Een reactie op de constante roep van aandacht en het gevoel ergens bij te willen horen.

Wood in proces Sanne Schuurman. Foto: Ronald Smits

Ook de moeite waard 

 • In No Particular Order: in het Van Abbemuseum wordt de hedendaagse designwereld in 9 installaties verbeeld. 

 • Nul - Zes: oud fabrieksterrein met werkplaats en expo's van o.a. Kirstie van Noort en Alissa + Nienke

 • Modebelofte: de toekomst van de modewereld, met Vlisco's talent award.

 • VDMA: met o.a. Wood in Proces van Envisions en de duizelingwekkende expositie van Hansje van Halem.

6 video's

 • Dutch Profiles: Maarten Baas

  Maarten Baas is bekend van zijn Real Time klokken, onder andere op Schiphol en in het Rijksmuseum. Ontdek meer over zijn designs in deze video.

 • De Stijl x Dutch Design: studio RENS

  In de tweede aflevering van De Stijl x Dutch Design bezoeken we Studio RENS. Hun werk karakteriseert zich door onderzoek, kleur en restricties.

 • De Stijl x Dutch Design: Piet Hein Eek

  Op de vraag of ontwerper Piet Hein Eek geïnspireerd wordt door De Stijl luidt een volmondig ja. In zijn werkplaats laat hij zien hoe Rietveld zijn werk heeft beïnvloed.

 • De Stijl x Dutch Design: Hansje van Halem

  In de derde aflevering van De Stijl x Dutch Design vertelt Hansje van Halem over de magie van de lijn in het creeëren van nieuwe ontwerpen.

 • Change makers – Dave Hakkens

  Plastic wordt vaak gezien als een wegwerpproduct. Dave Hakkens vindt dat ‘plastic troep’ juist een grondstof kan zijn om mooie nieuwe dingen van te maken.

 • Change makers - Atelier NL

  Atelier NL vertelt het verhaal van zand. Met continu onderzoek en ontwerp plaveit Atelier NL al jaren de weg voor een essentiële dialoog over productiemethoden op het kruispunt van design en wetenschap.

Verder verdiepen