Change the System

Van 14 oktober 2017 tot en met 14 januari 2018 is in Museum Boijmans Van Beuningen de designtentoonstelling Change the System te zien: een designtentoonstelling, maar ook een platform, een laboratorium, waar wordt ingezet op de veranderkracht van creativiteit. 

Hoe kan een concept, project of ontwerp van een designer een systematische verandering in onze wereld teweegbrengen? Hoe kan een creatief denker, een buitenstaander met een frisse blik, bestaande structuren omverwerpen, inzicht geven in complexe realiteiten, nuancering aanbrengen in het publieke debat, discussie aanwakkeren of de dialoog faciliteren?

'Ik wil tonen dat creativiteit een krachtig middel is om de grote vragen van het moment aan te gaan. Annemartine van Kesteren, Conservator Design

Annemartine van Kesteren, Conservator Design, spreekt aan het begin van de presentatie de bezoeker toe in de vorm van een levensgrote projectie. Hieronder is de video in licht aangepaste vorm te zien: om de introductie geschikt te maken voor online gebruik is het beeld simpelweg in tweeën geknipt en naast elkaar geplaatst.

Change the System toont het werk van zo’n vijftig nationale en internationale ontwerpers en kunstenaars, aan de hand van drie actuele thema’s: schaarste, meerstemmigheid en conflict. Er wordt ter plekke gewerkt door de makers, het publiek wordt uitgenodigd actief deel te nemen en bovendien uitgedaagd om zelf iets te veranderen door mee te doen aan een van de Challenges. Dit alles onder begeleiding van bovenstaande introductievideo en drie thematische video’s.

Schaarste

Om het uit te houden op ‘het ruimteschip aarde’ moet een nieuwe balans worden gevonden tussen mens en natuur. Niet alleen hergebruik van materialen speelt een belangrijke rol, maar ook het omdenken van het huidige systeem, waarin economische, korte termijn-belangen de dienst uit maken en stilstand achteruitgang is.

In Change the System stelt ontwerper Arne Hendriks dan ook de vraag of groei wel gelijk zou moeten staan aan succes. En Erik Klarenbeek en Maartje Dros onderzoeken tijdens de tentoonstelling de mogelijkheden van algen, een belangrijke stap in hun streven naar een bio-based economie. Melle Smets en Kris De Decker zetten in hun Human Power Plant de menselijke spierkracht in als energiebron.

Meerstemmigheid

Hoe voorkomen we polarisatie in deze meerstemmige tijden, hoe blijven we in gesprek met elkaar en omarmen we de veranderkracht van deze veelheid aan stemmen? Manon van Hoeckel faciliteert het onverwachte gesprek in haar Boijman’s Wassalon: een volledig werkende wassalon middenin de tentoonstelling.

Elisa van Joolen onderzoekt in Change the System de rol van kleding en het modesysteem in onze zoektocht naar identiteit, in onze verhouding tot de ander. Thomas Twaites besluit in zijn zoektocht naar een simpeler leven even vakantie te nemen van het ‘mens zijn’. Voor het project Goatman gaat hij een tijd als geit door het leven.

Conflict

Toenemende migratiestromen, veranderende internationale machtsverhoudingen en een aantal economische crisissen zetten onze samenleving onder druk. Ontwerpers kunnen complexe situaties inzichtelijk maken en nieuwe invalshoeken bieden.

Zo heeft het interdisciplinaire team van Forensic Architecture het verloop van een serie luchtaanvallen op de Palestijnse stad Rafah gereconstrueerd, en onderzoekt Malkit Shoshan hoe de constructie van VN-kampen kan bijdragen aan het versterken van de regio, tijdens de missie maar ook na het vertrek van de blauwhelmen door infrastructuur, kennis en middelen achter te laten.

De tentoonstelling

Change the System is nog tot en met 14 januari 2018 te zien en te beleven. Voor een actueel overzicht van de activiteiten zie boijmans.nl. Om mee te doen aan een van de Challenges, ga naar boijmans.nl/lets-change-the-system

5 video's

 • Change makers – Dave Hakkens

  Plastic wordt vaak gezien als een wegwerpproduct. Dave Hakkens vindt dat ‘plastic troep’ juist een grondstof kan zijn om mooie nieuwe dingen van te maken.

 • Change makers - Atelier NL

  Atelier NL vertelt het verhaal van zand. Met continu onderzoek en ontwerp plaveit Atelier NL al jaren de weg voor een essentiële dialoog over productiemethoden op het kruispunt van design en wetenschap.

 • Change makers: Elisa van Joolen

  Elisa van Joolen onderzoekt kleding, het laagje tussen de mens en de buitenwereld. Met haar werk probeert ze mode te ontrafelen en niet-zichtbare verbanden in het modesysteem bloot te leggen.

 • Change makers – Eric Klarenbeek en Maartje Dros

  Eric Klarenbeek is productontwerper en noemt zichzelf ‘designer of the unusual’. Samen met partner Maartje Dros zoekt hij naar bio-based grondstoffen die kunststof op termijn volledig kunnen vervangen.

 • Change makers - Melle Smets en Kris de Decker

  Hoe kan menselijke spierkracht ons van energie voorzien? Melle Smets en Kris de Decker denken dat de oplossing voor energieproblemen ligt bij het veranderen van ons gedrag.

Verder verdiepen