Anja Marbus - Roem: Koos Breukel

BIJ HET EINDEXAMENTHEMA VMBO-TL 2014: 'ROEM'

Als je beroemd bent fotograferen mensen je graag en soms doen ze dat ongevraagd. Dat is niet altijd even leuk. Al helemaal niet als het stiekem gebeurt en je nét niet helemaal je dag hebt, terwijl je even snel in je slobberige joggingbroek een pakje roomboter gaat kopen. Vooral de zogenaamde paparazzi fotografen zijn daar dol op. Die verkopen de foto's voor grof geld en dan duikt zo'n onflatteuze foto plotseling op in de roddelbladen of op internet. Als beroemdheid kun je dan ook het beste foto's laten maken door een echt goede portretfotograaf, zodat er óók altijd mooie foto's van je in omloop zijn. Zo'n goede portretfotograaf is Koos Breukel.

Koos Breukel kreeg toen hij zestien was van zijn moeder een camera cadeau. Hij was daar heel blij mee en hij maakte landschapsfoto's en portretfoto's van vrienden en familieleden. Het fotograferen vond hij zo fijn, dat hij besloot de havo niet af te maken en in plaats daarvan een beroepsopleiding te volgen aan de opleiding Fotografie en Fotonica in Den Haag. Deze opleiding is een zelfstandige MTS en bestaat nog steeds.

Al tijdens zijn opleiding kreeg Koos Breukel steeds meer interesse voor portretfotografie. Hij 'ontdekte' de foto's van bekende portretfotografen en hij wist dat hij in deze richting verder wilde. Na zijn eindexamen in 1986 heeft hij veel gereisd. Van de foto's die hij tijdens de reizen nam, maakte hij in 1994 een boek. Hij ontving hiervoor de Aanmoedigingsprijs van het Amsterdams Fonds voor de Kunst. Dit was het begin van een succesvolle carrière als portretfotograaf.

De portretten die Koos Breukel maakt zijn heel krachtig. Hij laat zich niet imponeren door hoe beroemd de persoon is, maar kijkt meer naar karakteristieke kenmerken van de persoon. Hij is nieuwsgierig naar 'de mens erachter'. Hij fotografeert niet met de bedoeling het karakter van de persoon bloot te leggen, maar juist om iets te raden over te laten. Dat maakt zijn foto's spannend. Koos Breukel laat zich graag verrassen door hetgeen zich voor zijn camera afspeelt, waarbij het gaat om de ontmoeting tussen de persoon en de fotograaf. Als hij daarbij op het juiste moment op de knop drukt is zijn portret geslaagd. Niet fotograferen, maar 'beelden vastleggen', dát is wat hij wil.

Sylvia Krystel

In 1998 maakte Koos Breukel een foto van Sylvia Krystel. Zij was een Nederlandse filmster die wereldberoemd werd en in verschillende internationale films speelde. Zij beleefde haar hoogtijdagen in de jaren '80, waarna haar roem verdampte en ze aan drank en drugs ten onder dreigde te gaan. Gelukkig kwam ze hier bovenop. Op de portretfoto die Koos Breukel niet lang na deze periode maakte, is goed te zien dat ze een moeilijke tijd achter de rug had.

Philip Glass

Koos Breukel is zelf óók internationaal bekend. Zo fotografeerde hij Philip Glass, een heel beroemde Amerikaanse componist, die voor zijn filmmuziek vele nominaties in de wacht sleepte en er één daadwerkelijk won; de Golden Globe Award voor zijn muziek bij de film The Truman Show.

Rowan Atkinson

Rowan Atkinson, de Engelse acteur die vrijwel iedereen kent als Mr. Bean werd eveneens door Koos Breukel gefotografeerd. Op de foto is goed te zien dat Koos Breukel precies het goede moment heeft weten te treffen. Het is op de een of ander manier een grappige foto geworden, wat klopt met het imago dat Rowan Atkinson heeft.

Roem

Overigens is Koos Breukel er niet perse op uit om beroemde mensen te fotograferen. Roem zegt hem niet zoveel. Voor zichzelf vindt hij het ook niet belangrijk om beroemd te zijn. Maar ja, hij is het wél. Hij kreeg van de Rijksvoorlichtingsdienst in 2012 de eervolle opdracht om het staatsieportret van de kersverse koning Willem Alexander te maken. Die foto zorgde onlangs voor ophef, omdat een van de drie kunstenaars, die was uitverkoren om misschien het staatsieportret van de koning te mogen schilderen, het gefotografeerde staatsieportret van Koos Breukel vrijwel letterlijk namaakte. Dat vond Koos Breukel begrijpelijkerwijs nogal oneerlijk en eigenlijk een vorm van plagiaat. Deze gebeurtenis haalde bijna alle landelijke dagbladen en de televisie. Over roem gesproken.

Wil je meer weten over Koos Breukel? Bekijk dan deze aflevering van What the Art?!

1 video's

  • What the Art?! Koos Breukel

    In deze aflevering bezochten Blikopeners de fotograaf Koos Breukel in zijn atelier. Hij verteld wat een goede foto een goede foto maakt.