Anja Marbus - Onderweg: Joost Conijn

Bij het eindexamenthema VMBO-TL 2012: 'Onderweg'

Als iemand er van houdt om onderweg te zijn, dan is het wel Joost Conijn. Hij reist veel en ver en doet dat bij voorkeur in zijn door hemzelf gebouwde voertuigen. Zo toerde hij in 2002 heel Oost-Europa rond in een houten auto.

Joost Conijn maakte een film van deze reis. De titel van deze film is 'Hout auto'. In dit fragment uit de film zie je hoe hij ergens onderweg picknickt met Roemeense plattelandsvrouwen. Na het eten zijn de vrouwen zo aardig om de auto de heuvel op te duwen.

Joost Conijn studeerde, nadat hij de Rietveld Academie had voltooid, in 1997 af aan het Sandberg Instituut. Behalve dat hij beeldend kunstenaar is en films maakt, is hij ook bijzonder technisch. Dat moet ook wel natuurlijk, anders kan je geen écht rijdende auto's en écht vliegende vliegtuigen maken. Want dat laatste deed Joost Conijn ook. Hij bouwde al met al drie vliegtuigen. Hieronder zie je afbeeldingen van zijn laatste vliegtuig.

Met dit oranje vliegtuig vloog hij helemaal naar Kenia. Hij schreef over zijn vliegavonturen een boek met de titel: Piloot van goed en kwaad. Bij de verschijning van dit boek, in september 2012, maakte Joost Conijn een voorstelling die werd opgevoerd in de Amsterdamse Stadsschouwburg. In deze voorstelling speelde zijn vriend, de schrijver Tommy Wieringa, een rol. Tommy Wieringa baseerde zijn personage Joe Speedboot uit het gelijknamige boek, op Joost Conijn. Zo grijpen de dingen soms op een grappige manier in elkaar. Hierboven is een filmfragment waarop te zien is hoe Joost Conijn aan zijn vliegtuig sleutelt terwijl hij onderweg is naar Afrika.

Hieronder is een filmfragment waarop te zien is hoe Joost Conijn aan zijn vliegtuig sleutelt terwijl hij onderweg is naar Afrika:

0 video's