ANDERS: MARK DION EN DE WOLF

BLOG BIJ HET EINDEXAMENTHEMA VMBO 2015: 'ANDERS'

Een opgezette wolf tussen wat takken en gras op een plat aanhangwagentje. Is dat kunst? In ieder geval is het weer eens iets anders. De installatie, want zo noem je een dergelijke kunstwerk, werd gemaakt door Mark Dion. Hij noemde de installatie 'Mobile Wilderness Unit-Wolf'. In 2013 was het kunstwerk tijdens de tentoonstelling 'Ja Natuurlijk' in het Haags Gemeentemuseum te zien.

Mark Dion maakt het eerlijk gezegd niet zo veel uit of je zijn werk kunst noemt of niet.

Wat hij vooral wil, is dat mensen die naar zijn werk kijken, zichzelf vragen stellen. Van tevoren doet hij uitgebreid onderzoek naar zijn onderwerpen. Hij leest er alles over wat maar te vinden is. Dan pas gaat hij schrijven en tekenen om vervolgens zijn project of installatie vorm te geven.

OOK VOOR 'MOBILE WILDERNESS UNIT-WOLF' DEED MARK DION VAN TEVOREN UITGEBREID ONDERZOEK.

Normaal gesproken komen wolven in ons land niet voor. Het was meer dan honderd jaar geleden dat er voor het laatst een was gezien, dus het was heel bijzonder. Er doken allerlei filmpjes op, waarop te zien was hoe de wolf op z'n gemak een beetje rond kuierde. Dat riep vragen op.

NOG MAAR PAS GELEDEN WAS NEDERLAND IN REP EN ROER OMDAT ER EEN WOLF WAS GESIGNALEERD.

Was het wel een echte wilde wolf, óf was het misschien een tam exemplaar dat ontsnapt was? Op de televisie werden allerlei theorieën over de wolf getoond en besproken. Er werd uitgelegd in welke landen wolven voorkomen, hoe ze leven, wat ze voor voedsel eten, en zo nog wat zaken.

Dat is nu precies het soort informatie waar Mark Dion naar op zoek was toen hij zich voorbereidde op het maken van de wolf-installatie. Deze installatie maakt deel uit van een serie installaties die Mark Dion heeft gemaakt over milieuproblematiek en het uitsterven van diersoorten.

Dat de wolf niet meer in Nederland en andere landen voorkomt, is namelijk te danken aan de mens. De wolf werd verjaagd en uitgeroeid. Om een echte wolf te kunnen zien moeten mensen naar een dierentuin. Soms worden de dieren zelfs eerst gedood en opgezet voordat ze aan publiek kunnen worden getoond. Ze worden dan tentoongesteld in een natuurhistorisch museum.

WAT MARK DION MET ZIJN INSTALLATIES WIL LATEN ZIEN, IS HOE MENSEN DE NATUUR NAAR HUN HAND WILLEN ZETTEN EN WAT VOOR EEN EFFECT DAT HEEFT.

Dat laatste inspireerde Mark Dion bij het maken van de installatie 'Mobile Wilderness Unit-Wolf'. Hij nam een opgezette wolf als uitgangspunt en plaatste hem midden in een stukje nepnatuur, net zoals in een natuurhistorisch museum gebeurt. Dit alles zette hij op een zilverkleurige trailer, die zo achter een auto kan worden gehaakt. Hierdoor kan de wolf verplaats worden naar iedere plek waar Mark Dion hem wil laten zien. En dat is eigenlijk alleen in een museum.

0 video's