ANDERS: HELLA JONGERIUS EN 'MISFIT'

BIJ HET EINDEXAMENTHEMA VMBO 2015: 'ANDERS'

Hella Jongerius is industrieel ontwerpster. Ze ontwerpt gebruiksvoorwerpen en meubels, maar alles ziet er nét iets anders uit dan je gewend bent.

Wat de ontwerpen van Hella Jongerius anders maakt, is dat ze ervan houdt om dingen te bedenken die niet helemaal perfect zijn.

Ze wil niet dat alles pietje precies is, maar ze wil dat je kunt zien dat een voorwerp met de hand is gemaakt, met oneffenheden en al. Vervolgens mag het voorwerp in de fabriek worden vervaardigd. Ze is immers industrieel ontwerper. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat ze ieder voorwerp dat in serie wordt gemaakt, toch iets persoonlijks meegeeft. Dát is de essentie van haar werk, vindt zij. Dat is bij deze vazen goed te zien. Ze zijn niet helemaal perfect en het lijkt alsof ze stuk voor stuk met de hand zijn gemaakt, terwijl ze toch echt uit de fabriek komen.

Na haar afstuderen aan de Design Academy in Eindhoven ging Hella Jongerius werken en ontwerpen voor het Nederlandse designlabel Droog Design. Korte tijd later richtte ze haar eigen designstudio op. Ze noemde de studio 'Jongeriuslab' en werd daarmee heel succesvol. Zo had ze al snel in het Design Museum in Londen een solotentoonstelling. Hella Jongerius vindt het interessant om uit te zoeken hoe ver ze kan gaan met het ontwerpen van gebruiksvoorwerpen.
Daarom maakt ze ook wel vazen van rubber en soms zelfs geborduurd. Kun je een vaas dan nog wel gebruiken voor bloemen of is het meer een kunstobject? Deze grens opzoeken vindt ze spannend en ze denkt dat design juist daarover gaat.

IN OPDRACHT VAN IKEA ONTWIERP HELLA JONGERIUS IN 2005 EEN SERIE VAZEN. DAARBIJ GING ZE ANDERS TE WERK DAN GEBRUIKELIJK.

Eerst werden de vazen in een grote oplage in de fabriek gemaakt en pas daarna werden ze door ambachtslieden met de hand beschilderd. Hierdoor zagen de vazen er niet allemaal precies hetzelfde uit. Ze wilde zo laten zien dat er meer is dan perfectie en massaproductie. Van deze vazen zijn er over de hele wereld misschien wel honderdduizenden verkocht.

Hella Jongerius heeft van alles en nog wat ontworpen. Serviezen, kleden, stoelen, schalen, banken, tafels, noem het maar op. Op haar website kun je dit alles bekijken en ook meer informatie over haar en haar werk vinden. Ook zie je daar een door haar ontworpen tafel waar aan een van de uiteinden een grote kikker bezig is erop te klimmen. Dat is wel een grappig gezicht als je aan tafel zit te eten of je huiswerk aan het maken bent. De kikkertafel is een aantal jaren geleden aangekocht door Museum Boijmans Van Beuningen.

In 2010 en 2011 had Hella Jongerius in dit museum een grote overzichtstentoonstelling onder de titel 'Misfit', wat zoiets als buitenbeentje betekent. Bekijk hieronder een video over het werk van Hella Jongerius.

1 video's