Ruud van Empel is niet zomaar een fotograaf, maar hij is fotokunstenaar. De ontdekking van Photoshop zorgde voor een doorbraak in zijn werk. Het gaf hem de mogelijkheid zijn foto's uitgebreid te bewerken.
Uit de door hem gefotografeerde kinderen, knipt hij met Photoshop allerlei losse fragmenten, bijvoorbeeld neuzen, ogen, oren en monden en 'plakt' ze weer ergens anders op. Zo kan het dat de neus van het ene kind op het gezicht van een ander kind is geplakt én andersom. Ook voegt hij voorwerpen en kleding toe, bijvoorbeeld een handtas of handschoentjes, zoals je op de foto van het meisje ziet. Zijn fotokunstwerken zijn dus samengesteld uit allerlei verschillende stukjes; het zijn fotocollages. Dat knippen en plakken is een enorm tijdrovend priegelwerk, want alles moet heel precies passen.

De omgeving op de foto's wordt door Ruud van Empel zelf bedacht en later toegevoegd. Dat kan een berkenbos zijn, een tropisch regenwoud of iets anders. Ieder dingetje dat op de foto's van Ruud van Empel te zien is, heeft hij zelf gefotografeerd. Bomen, bloemen, blaadjes, insecten en dieren. Daarvoor trekt hij vaak de natuur in. De natuur zit vol met beesten en insecten, die je zo op het eerste gezicht niet ziet. Dat is ook zo op de foto's.