6 museumtips voor februari

Welke tentoonstellingen mag je niet missen en moet je deze maand nog inplannen? Wij geven je 6 tips - met bijbehorende video's als inspiratie.

Lara Gasparetto, 'Ask the Dusk'

1. Tot 26 februari: Lara Gasparetto in Fotomuseum Den Haag

De 27-jarige Belgische fotografe Lara Gasparetto creëerde een prachtige droomwereld met haar foto's. 'Ask the Dusk' is als een soort dagboek van haar leven met foto's geabstraheerde landschappen, portretten van haar geliefden en indrukken van haar omgeving, in kleur en zwart-wit.

In het vernieuwde Fotomuseum zijn overigens nóg twee tentoonstellingen die de moeite waard zijn! In deze video vertelt curator Wim van Sinderen er meer over:

Rinus Van de Velde

2. Tot 5 maart: Rinus Van de Velde in het Gemeentemuseum Den Haag

De Belgische kunstenaar Rinus Van de Velde verplaatste zich voor deze tentoonstelling in zijn alter ego Isaac Weiss. Een fictieve beeldhouwer die in een kunstenaarskolonie leeft samen met onder andere Emil Nolde en Gunther Förg. Je kunt in deze expo ook een aantal van 'zijn' sculpturen zien!

Hier zie je Van de Velde aan het werk voor deze tentoonstelling:

Als je dan toch in het Gemeentemuseum bent, vergeet dan ook niet even bij de buren te kijken. In het GEM is tot 9 april een tentoonstelling van minimalistische kunstenaar Sol LeWitt te vinden. Sol LeWitt is een van de belangrijkste grondleggers van de conceptuele kunst en de Amerikaanse Minimal Art. Je kent hem wellicht van de regenboogmuur in het Stedelijk Museum. Deze tentoonstelling is een eerbetoon, tien jaar na zijn overlijden, met bijdragen van internationaal toonaangevende kunstenaars: Jose Dávila, Susan Hefuna, Esther Tielemans en Rana Begum.

 

 

Roman Signer, 'Projet pour un jardin'

3. Tot 2 april: Roman Signer in het Middelheimmuseum

In de beeldentuin van het Middelheimmuseum is kunst van een bijzonder eigenzinnige kunstenaar te vinden! De Zwitser Roman Signer is kunstenaar, wetenschapper en performer. Hij voegde drie nieuwe dimensies toe aan de beeldhouwkunst: actie, ruimte en tijd. Ontdek zijn werk in 'Projet pour un jardin'!

In deze video zie je hoe de tentoonstelling samengesteld werd: 

De Vroege van Gogh

4. Tot 9 april: 'De Vroege van Gogh' in het Kröller Müller Museum

Voordat Vincent van Gogh zijn zonnebloemen en zelfportretten schilderde, heeft hij eerst jarenlang getekend. Voordat hij ging schilderen, wilde hij namelijk eerst de techniek goed onder de knie krijgen. In deze tentoonstelling in het Kröller-Müller Museum zie je dan ook hoe hij eerst worstelde met zijn figuren en langzaamaan steeds beter werd. In de tentoonstelling zijn ook foto's te zien van Henri Berssenbrugge (1873-1959). Deze fotograaf legde net als Van Gogh ook mensen uit de rafelranden van de samenleving vast. 

 

Vergeet ook niet even binnen te stappen bij de tentoonstelling 'Move On'. Een tentoonstelling met sculpturen die soms letterlijk, vaak denkbeeldig, kunnen bewegen. Te zien zijn werken uit de vaste collectie van het Kröller-Müller Museum, zoals Gerrit van Bakel, Tom Claassen, Constant, Martin van Oel, Panamarenko en Carel Visser.

Female Figure door Jordan Wolfson

5. Van 18 februari tot 23 april: TRUTH/LOVE in het Stedelijk Museum Amsterdam

Na de sensationele animatronic (een angstaanjagende pop aan grote kettingen), is het tijd voor het tweede deel van de tentoonstelling van Amerikaanse kunstenaar Jordan Wolfson! Dit keer staat in het Stedelijk Museum Amsterdam een vrouwelijke danseres centraal. Met gezichtsherkenningssoftware volgt ze het publiek via een spiegel. Kun jij aan haar blik ontsnappen? Ook is de nieuwe videoinstallatie Riverboat Song (2016) te zien. 
Vast in de stemming komen? Kijk dan de video over het eerste deel van de expositie:

Salvador Dalí, 'Witte lustopwekkende telefoon'

6. Vanaf 11 februari tot 28 mei: 'Gek van Surrealisme' in Museum Boijmans van Beuningen

Dalí, Magritte, Ernst en Míro. Samen zie je ze in de nieuwe tentoonstelling 'Gek van Surrealisme'! Een internationaal reizende tentoonstelling met ruim 300 stukken uit vier grote Europese privécollecties. Je enige kans om deze werken samen te ontdekken. Na de tentoonstelling verdwijnen ze weer uit het zicht van het publiek!

Tot 26 februari kun je in Museum Boijmans Van Beuningen ook de Gispen tentoonstelling nog bekijken. Naar aanleiding van het 100-jarig bestaan van dit Dutch Design icoon zijn er ruim 70 objecten gekozen die een mooi overzicht geven van 100 jaar Gispen. Veel van de objecten zijn uniek voor de klant gemaakt en vertellen daarom mooie verhalen. 

6 video's

 • De Vroege Van Gogh

  Bekijk hier de video over de tentoonstelling over het vroege werk van Van Gogh. Aan het woord de conservator Jannet de Goede en gastconservator Auke van der Woud.

 • Gispen Specials - De klant is koning

  De stalen buismeubelen, de Giso-lampen; wie kent deze Gispen ontwerpen niet? Museum Boijmans Van Beuningen viert het honderdjarig bestaan van de bekende Nederlandse meubelfabriek met een jubileumexpositie rond bijzondere en in kleine oplage gemaakte producten.

 • Roman Signer - Projet pour un jardin

  Maak kennis met het eigenzinnige oeuvre van Roman Signer, die ook wetenschapper en performer is.

 • De werkwijze van Rinus Van de Velde

  De spanning tussen fictie en werkelijkheid is het grote thema in het werk van Rinus Van de Velde (Leuven, 1983). Zijn indrukwekkende houtskooltekeningen maakt hij op basis van gevonden foto’s of foto’s van door hem geënsceneerde taferelen. In deze video vertelt hij je meer over de constante stroom van beelden die hem inspireren en beïnvloeden in zijn werk.

 • JORDAN WOLFSON: MANIC / LOVE / TRUTH / LOVE

  Jordan Wolfson vertelt over zijn werk en fascinatie voor animatronische wezens, die in 2016 te zien zijn in het Stedelijk Museum. Directrice Beatrix Ruf en curator Martijn van Nieuwenhuyzen vertellen meer over de samenstelling van de tentoonstelling.

 • Het vernieuwde Fotomuseum Den Haag

  Na een korte verbouwing opent Fotomuseum Den Haag op 17 december weer zijn deuren met drie bijzondere fototentoonstellingen.