4 tips voor Amsterdam Art | Weekend

Van 24-27 november vindt de vijfde editie van het Amsterdam Art Weekend plaats. Op het programma staan meer dan 100 activiteiten, georganiseerd in samenwerking met ruim 50 galeries, post-academische instituten, musea en alternatieve presentatieruimtes. Zo kan je een kijkje achter de schermen nemen in kunstenaars-studio’s, de openingen van de nieuwste tentoonstellingen bezoeken, deelnemen aan speciale lezingen, performances zien en je onderdompelen in de wereld van de videokunst. Op diverse plekken vinden screenings van videokunst plaats: van de galeries tot een speciaal programma in samenwerking met IDFA (International Documentary Films Festival). Adriana Gonzalez Hulshof, directeur van Amsterdam Art | Weekend, geeft je alvast vier tips. 

Ik kijk er erg naar uit om vier dagen lang van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat in de Amsterdamse kunstwereld te duiken en de nieuwste ontwikkelen op het gebied van hedendaagse kunst te zien. Tijdens dit Art Weekend verwelkomen we kunstliefhebbers, maar ook kunstprofessionals en kunstenaars van over de hele wereld. Het is een mooie get-together van iedereen die op de een of andere manier betrokken is bij de kunst; of het nou een maker, liefhebber of verzamelaar is. Iedereen wil kunst beleven en elkaar ontmoeten.

Charlotte Dumas, Stay, Imabari, 2016. On view at andriesse eyck galerie, Amsterdam

Vier jaar lang heb ik intensief met Charlotte Dumas gewerkt. Dat was nog vrij aan het begin van haar carrière waarin ze zich focuste op de Cavalieri. Ondanks dat ik niets met paarden heb, fascineerden haar foto’s mij direct. Sinds een paar jaar maakt ze ook films. Daarin zit nog steeds eenzelfde romantiek die haar foto’s ook kenmerkt (ook al zijn haar thema’s niet specifiek romantisch bedoeld). Dumas presenteert tijdens Amsterdam Art Weekend een tentoonstelling waarin zij naast foto’s, ook een van haar films toont. De focus ligt op de acht Japanse wilde paardenrassen die zij sinds 2014 documenteert. Ze reisde af naar het Japanse platteland om deze, met uitsterven bedreigde, paarden in hun geïsoleerde leefomgeving in beeld te brengen. Bij andriesse eyck galerie zijn haar foto’s en film te zien en vindt op vrijdag 25 november een talk plaats tussen Dumas en Marieke Wiegel (hoofd presentaties Nederlands Fotomuseum).

Vrijdag 25 november, 19.00 – 20.00 uur, andriesse eyck, Leliegracht 47

Fernando Sánchez Castillo, Tlatelolco, 2016, videostill

Benieuwd ben ik naar de tentoonstelling van de Spaanse kunstenaars Fernando Sanchez Castillo. De tentoonstelling laat videowerken, enkele tekeningen, objecten en een levensgroot mensbeeld zien. Allen refereren ze aan de tragische gebeurtenissen van 2 oktober 1968 in Tlatelolco (Mexico). De politie en de krijgsmacht vermoordden toen 300 studenten tijdens een protest tegen de toenmalige regering. In zijn film neemt Sanchez Castillo je mee langs de sluiproute die de schutters destijds namen op het moment dat ze deze catastrofe aanrichtten. Deze ramp heeft de Mexicaanse geschiedenis getekend. Als Mexicaanse voel ik me nauw verwant met de UNAM (Nationale Autonome Universiteit van Mexico). Dat is een van de universiteiten die destijds in oproep ging tegen de repressie. Wanneer ik in Mexico ben breng ik altijd een bezoek aan de enorme campus van deze universiteit. Het is een stad binnen een andere stad met theaters, concertgebouwen, musea, bibliotheken. Studenten opstanden zijn daar nog steeds actueel en ik ben benieuwd hoe het is om de film van Sanches Castillo te ervaren.

Op zaterdag 26 november krijg je de kans om met de kunstenaar in gesprek te gaan. Sanchez Castillo is dan van 13.00 – 14.00 uur in de galerie om over zijn werk te vertellen. Galerie tegenboschvanvreden, Bloemgracht 57.

Persijn Broersen & Margit Lukács, Establishing Eden, 2015. Video still. Courtesy AKINCI Amsterdam

Wil je videokunstwerken vanuit een luie stoel beleven? Dan is het Amsterdam Art Weekend at IDFA iets voor jou. Nestel je in een bioscoopstoel in EYE en laat je inspireren door recent werk van jong talent en gerenommeerde kunstenaars. In 3 dagen tijd worden 13 werken getoond, waaronder de Nederlandse première van ‘Die Insel’ van Erik van Lieshout. Hierin brengt de kunstenaar in beeld hoe hij vertrekt naar een eiland in een kunstmatig meer nabij Dortmund om daar in isolatie maatschappelijk geëngageerde kunst te maken. Persijn Broersen en Margit Lukacs herschiepen in het dromerige ‘Establishing Eden’ de landschappen van Nieuw-Zeeland die geconfisqueerd zijn door de amusementsindustrie om het te presenteren als een nieuw paradijs. Toen ik deze film voor het eerst zag was ik in extase van de landschappen waar je als kijker door heen wordt geleid. Net op het moment dat je je op een plek bevindt, blijkt het een coulisse te zijn en kom je in een ander droomlandschap terecht. Hieronder een exclusieve preview!

Establishing Eden, Persijn Broersen en Margit Lukacs, vrijdag 25 november, 16.00 – 18.00 uur, Amsterdam Art Weekend at IDFA in Filmmuseum EYE (tijdens deze screening worden ook films van onder andere Emma van der Put en Mauricio Limon de Leon getoond).

Die Insel, Erik van Lieshout, zondag 27 november, 14.00 – 16.00 uur, Amsterdam Art Weekend at IDFA in Filmmuseum EYE (tijdens deze screening worden ook films van onder andere Erkka Nissinen en Willehad Eilers getoond).

Amsterdam Art weekend vindt plaats van 24-27 november in Amsterdam. Meer dan 50 kunst- en culturele instituten openen hun deuren voor meer dan 100 events. Kijk hier voor het hele programma. 

0 video's