Wat de vakman?! Film

00:10:04 465 EYE Filmmuseum
In deze aflevering van 'Wat de vakman?!" bezoeken leerlingen Tygo en Samuel het EYE Filmmuseum in Amsterdam. Samen met Lisa stappen ze in een installatie van kunstenaar Mariska de Groot.
Mariska de Groot

Mariska de Groot is een film/mediakunstenaar. Ze maakt installaties die licht naar geluid vertalen.

Meer over de kunstenaar

Binnen zien ze schaduwen die op de wanden worden geprojecteerd en luisteren ze naar een hard geluid dat uit de speakers komt. Ze zien, voelen en horen dat het geluid en het bewegende beeld van invloed zijn op elkaar.

Omdat het best moeilijk is om te begrijpen hoe dit principe werkt, gaan Tygo en Samuel met Mariska de Groot mee naar haar studio. Daar laat ze aan de hand van oude filmrollen en een projector zien hoe film werkt en hoe je beeld in geluid kunt omzetten. Natuurlijk gaan Samuel en Tygo hier ook zelf mee aan de slag. Ze maken een stukje film met geluid, op basis van een oude filmrol.

Hoe werkt Mariska de Groot? 
Mariska de Groot maakt optische geluidsinstallaties: kunstwerken met licht en geluid. In de video is haar installatie “CineChine” te zien. In dit kunstwerk brengen lichtprojecties op een aantal roterende schijven een schaduwspel teweeg van grafische patronen, beweging en reflecties op de wand. De frequenties van het licht worden in deze installatie opgevangen door licht-sensitieve speakers die het vervolgens tot geluid transformeren. Het licht dat je ziet wordt dus omgezet in geluid.

Mariska de Groot is gefascineerd door oude machines. Haar studio staat vol met filmprojectoren, muziekinstrumenten, geluidsboxen en andere apparaten. Ze vindt het interessant om uit te zoeken hoe al die apparaten werken. Zo verdiepte ze zich in het mechanisme van de filmprojector en de werking van licht en geluid.
Ze raakte zo gefascineerd door wat er in de projector gebeurt, waar licht voorbij raast en tegelijkertijd geluid wordt gevormd, dat ze er eigenlijk het liefst midden in wilde staan. Zo ontstond haar idee om een installatie te maken waar je zelf in kunt stappen en waarbinnen je ziet, voelt en hoort hoe geluid en bewegend beeld van invloed zijn op elkaar.

Download het lesmateriaal bij deze aflevering via de link hieronder en ga zelf (of met de klas) aan de slag met de opdracht van Mariska de Groot.

Download lesmateriaal

Video credits

  • Wat de vakman?! is geproduceerd door Mals Media, in opdracht van ARTtube
  • Regie: Anna Jordans
  • Productie en redactie: Else Siemerink
  • Camera en montage: Florian Koch
  • Geluid: Robil Rahantoeknam
  • Speciale dank aan: Mariska de Groot, Tygo van der Koogh, Samuel Kok, Lisa Wade, Veerle de Jong, EYE filmmuseum, Manon Sandee, Meike Amelie Scholten.
  • “Wat de vakman?!” is mede mogelijk gemaakt door Mondriaan Fonds en het Fonds voor Cultuurparticipatie.
Koop tickets

1 series

  • Wat de vakman?!

    In de onderwijsserie “Wat de vakman?!” kom je van alles te weten over het beroep van de kunstenaar. Je ontdekt hoe kunstenaars iets maken, hoe ze op ideeën komen en hoe het is om kunstenaar te zijn. In elke aflevering staat een kunstenaar en zijn vakmanschap centraal.