Oogmerk - Rob Voerman

00:09:53 322 Museum Arnhem
Kijk mee in het atelier van Gelderse grafische en beeldhouwende kunstenaar Rob Voerman.

Zowel de grafiek als de sculpturen binnen het werk van Rob Voerman worden bepaald door de dialoog tussen enerzijds de ouderwetse, archaische verschijningsvorm van het boerenleven en anderzijds de vormen van de moderne, technisch hoogontwikkelde mediamaatschappij. In hun schijnbaar geimproviseerde constructie herinneren de werken aan de anonieme architectuur van tuinhuisjes en landelijke schuren. Onderdelen die doen denken aan machines of wetenschappelijk technische constructies verlenen zijn sculpturen een hybride karakter. Het werk van Rob Voerman wordt daarmee sterk bepaald door onoverbrugbare tegenstellingen, door elkaar uitsluitende en op elkaar botsende werelden en systemen.

Tot en met 2 oktober 2016 presenteerde Museum Arnhem de tentoonstelling Parelgoud: de jubileumtentoonstelling van Productiehuis Plaatsmaken. Honderden kunstenaars hebben de afgelopen drie decennia werk gemaakt in de grafische en digitale ateliers van Plaatsmaken in Arnhem. Parelgoud toont de parels en de experimenten met een gouden randje uit de geschiedenis van Stichting Plaatsmaken. Onder de noemer Oogmerk is Plaatsmaken in 2012 gestart met het filmen van Gelderse kunstenaars in hun atelier. Dit is ontstaan uit de gedachte om de vaak bijzondere werkprocessen en gedachten die daarbij horen vast te leggen. In de serie verschenen 14 portretten van Gelderse kunstenaars. 

 

Video credits

  • Redactie: Inge Pollet 
  • Camera/ montage/ geluid: Maurice van Brummelen 
  • Licht: Ivonne Zijp en Ton Toemen 
  • Grafisch advies: Bart Weber 
  • Logistiek: René Hubbers 
  • Productie: July Ligtenberg 
  • Met dank aan: Rob Voerman, Frank van de Schoor (Museum Valkhof), Erna van de Stegge (Cultuur Mij Oost), Provincie Gelderland, Anjerfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds.
Meer info

1 series

  • Oogmerk

    Portretten van Gelderse kunstenaars in hun atelier. Kijk mee naar de bijzondere werkprocessen van kunstenaars als Erik Odijk, Rosemin Hendriks en Roland Schimmel.