Jean Dubuffet - The Deep End

00:07:47 3351 Stedelijk Museum Amsterdam
Hoe kunnen gedachten, die alle kanten op schieten, verbeeld worden in een schilderij? En hoe kun je in een kunstwerk een wereld tonen die verder gaat dan de objectieve waarneming? Het hield Jean Dubuffet vanaf de jaren veertig altijd bezig.
Jean Dubuffet

Jean Dubuffet werd in de jaren 50 en 60 vooral bekend als schilder, tekenaar en graficus. Hij speelde een grote rol in de waardering voor kunst van psychiatrische patiƫnten, kinderen en autodidacten.

Meer over de kunstenaar

Het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum Amsterdam programmeren deze zomer werk van de Franse kunstenaar Jean Dubuffet (1901-1985). Het Rijksmuseum presenteert sculpturen van de kunstenaar in de museumtuinen, het Stedelijk toont voor het eerst alle werken die het van Dubuffet in de collectie heeft.

De experimenten van Dubuffet

De eerste zaal van de tentoonstelling in het Stedelijk laat schilderijen en litho’s uit de jaren 50 zien, een periode waarin Dubuffet experimenteerde met in de schilderkunst ongebruikelijke materialen, zoals asfalt. Ook in de compositie schept hij bewust verwarring, want hij mengt twee perspectieven door elkaar: de opwaartse blik en het panoramisch perspectief.

Werken aan een irrationele wereld

In de tweede zaal ligt de nadruk op schilderijen en sculpturen uit de jaren 60, toen Dubuffet aan een ‘irrationele wereld’ werkte, in een cyclus waarin hij figuren, landschappen en objecten reduceerde tot een wirwar van zwarte lijnen tegen een witte ondergrond met kleuraccenten. Het resultaat is een verwarrende illusie van holtes en uitstulpingen.

Het ontstaan van de Dubuffet-collectie in het Stedelijk

Edy de Wilde, van 1963-1985 directeur van het Stedelijk, bouwde een grote collectie van Dubuffet op en organiseerde in de jaren 60 tentoonstellingen van zijn werk. De Wilde’s beleid om werken van hedendaagse kunstenaars te verkrijgen leidde ertoe dat hij een aantal werken rechtstreeks van de kunstenaar zelf aankocht. Dubuffet, die graag wilde dat een representatieve selectie van zijn werk in een Europees museum te bezichtigen was, schonk het Stedelijk in 1965 ook een aantal van zijn werken.

JEAN DUBUFFET - THE DEEP END 1 JUL 2017 - 7 JAN 2018

De tentoonstelling Jean Dubuffet: The Deep End wordt samengesteld door gastconservator dr. Sophie Berrebi, docent kunstgeschiedenis Universiteit van Amsterdam.

Video credits

Thanks to: Sophie Berrebi, Margriet Schavemaker, Monica Marchesi, Fondation Dubuffet, Rijksmuseum Amsterdam.

  • Camera&editing: Anouk Wouters
  • Production: Stedelijk Museum, Anouk Wouters
  • Translation: Einion Media
  • Music:
  • Ergo Phizmis - Rites dance
  • Cloud mouth - Lambs quarters
  • Ergo Phizmis - The love factory
  • Jean Dubuffet - Side B of Musique Brut
  • Archive material from: The Artist’s Studio: Jean Dubuffet (1973), a Michael Blackwood Productions release

All works by Dubuffet copyright Fondation Dubuffet, Paris / Pictoright Netherlands

Koop tickets