Gek van surrealisme: verzamelaars Ulla en Heiner Pietzsch

00:07:11 3974 Museum Boijmans Van Beuningen
In het voorjaar van 2017 staat Museum Boijmans Van Beuningen volledig in het teken van het surrealisme. De ruim 300 werken in de expositie zijn afkomstig uit vier voortreffelijke privécollecties, die voor het eerst zijn samengebracht. Bekijk hier een portret over het verzamelaars-echtpaar Ulla en Heiner Pietzsch.


Waren de surrealisten al gepassioneerd, hun verzamelaars waren dat niet minder. Drie van de privéverzamelingen zijn afkomstig van gefortuneerde, excentrieke Britse mecenassen die zich in de jaren dertig actief met de surrealisten bemoeiden: Edward James (1907-1984), Roland Penrose (1900-1984) en Gabrielle Keiller (1908-1996). De vierde collectie is van het Duitse echtpaar Ulla en Heiner Pietzsch, die vanaf de jaren zeventig een collectie surrealistische kunst van wereldniveau aanleggen. Bekijk de portretten over alle vier de verzamelaars in de serie Gek van surrealisme.

Ulla en Heiner Pietzsch

Pietzsch (1930) is een Duits ondernemer die vlak na de Tweede Wereldoorlog getroffen werd door kunstenaars die door de nazi’s als ‘ontaard’ waren bestempeld, zoals Max Ernst en Yves Tanguy. De verzameling, die hij samen met zijn vrouw aanlegde, is nog in ontwikkeling en zal te zijner tijd worden overgedragen aan de Berlijnse Nationalgalerie. 

Foto: Ulla en Heiner Pietzsch in hun huis in Berlijn met een deel van hun verzameling, 2016 © Achim Kleuker 

Tentoonstelling

Gek van surrealisme. Dalí • Ernst • Magritte • Miró
11.02 - 28.05.2017 Museum Boijmans Van Beuningen.

Video credits

videoproductie: Marissa Keating, Christopher Ganley
camera: Michael Thomas Jones
filmlocatie: het huis van Ulla en Heiner Pietzsch, Berlijn
aanpassingen en animaties: Jacco Gaillard
editorial advies: Els Hoek
ondertiteling: Einion Media
footage: Promotion for ‘Allgemeine Deutsche Kunstausstellung’, Dresden 1946; source unknown, Exhibition ‘Entartete Kunst., Munich 1937  Getty Images

speciale dank aan: Ulla and Heiner Pietzsch, Annabelle Görgen-Lammers

Koop tickets

1 series

  • Gek van surrealisme

    Video's bij de tentoonstelling Gek van surrealisme, voorjaar 2017 in Museum Boijmans Van Beuningen. Dalí, Ernst, Magritte, Miró… uit de collecties van Roland Penrose, Edward James, Gabrielle Keiller en Ulla en Heiner Pietzsch.