Gek van surrealisme: verzamelaar Roland Penrose

00:06:21 1965 Museum Boijmans Van Beuningen
In het voorjaar van 2017 staat Museum Boijmans Van Beuningen volledig in het teken van het surrealisme. De ruim 300 werken in de expositie zijn afkomstig uit vier voortreffelijke privécollecties, die voor het eerst zijn samengebracht. Bekijk hier een portret over verzamelaar Roland Penrose.


Waren de surrealisten al gepassioneerd, hun verzamelaars waren dat niet minder. Drie van de privéverzamelingen zijn afkomstig van gefortuneerde, excentrieke Britse mecenassen die zich in de jaren dertig actief met de surrealisten bemoeiden: Edward James (1907-1984), Roland Penrose (1900-1984) en Gabrielle Keiller (1908-1996). De vierde collectie is van het Duitse echtpaar Ulla en Heiner Pietzsch, die vanaf de jaren zeventig een collectie surrealistische kunst van wereldniveau aanleggen. Bekijk de portretten over alle vier de verzamelaars in de serie Gek van surrealisme.

Roland Penrose

Penrose, zelf kunstenaar, raakte via zijn eerste vrouw bevriend met de Franse surrealisten en steunde hen door hun werk, waar nog nauwelijks iemand belangstelling voor had, te kopen. Penrose ontwikkelde zich als tentoonstellingsmaker en werd de wegbereider van het surrealisme in het Verenigd Koninkrijk. 

Foto: Lee Miller, Roland Penrose, Horton Street, London circa 1960 © courtesy Lee Miller Archives, England 2015. All rights reserved.

Tentoonstelling

Gek van surrealisme. Dalí • Ernst • Magritte • Miró
11.02 - 28.05.2017 Museum Boijmans Van Beuningen.

Video credits

videoproductyie: Marissa Keating, Christopher Ganley
camera: Zed Nelsonfilmed at Farley Farm, East Sussex, England
aanpassingen en animaties: Jacco Gaillard
editorial advies: Els Hoek
ondetiteling: Einion Media
footage: Man Ray, La Garoupe, 1937  Man Ray Trust / ADAGP Paris and DACS London 2016, Candid Camera with Lee Miller, 1946  British Pathe

speciale dank aan Antony Penrose

Koop tickets

1 series

  • Gek van surrealisme

    Video's bij de tentoonstelling Gek van surrealisme, voorjaar 2017 in Museum Boijmans Van Beuningen. Dalí, Ernst, Magritte, Miró… uit de collecties van Roland Penrose, Edward James, Gabrielle Keiller en Ulla en Heiner Pietzsch.